Учени кръстиха неунищожимо влечуго на змията на лорд Волдемор

20:35, 23 ное 22 / Любопитно 25 2339 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Никога не е скучно на Земята или на която и да е друга планета. Учените случайно са се натъкнали на нещо, което наричат „неунищожим вид". Yahoo! Life съобщава, че голямото откритие е станало, когато група учени от финландския университет в Ювяскюла са излезли на рутинно събиране на мъхове, лишеи и листа в националния парк Рокуа в Утайярви. При по-нататъшно изследване под микроскоп в лабораторията изследователите откриват нов вид, който се оказал вид тардиграда - микроскопично животно, което е способно да се развива в най-екстремни условия и дори „вероятно да оцелее след апокалипсис".

Най-хубавото? Онези, които познават книгите и филмите от поредицата за Хари Потър, със сигурност ще разпознаят научното име на новия вид - финландските учени са го нарекли Macrobiotus naginae. В случай че не сте разбрали, осемкраката микроскопична тардиграда е кръстена на змията (и хоркрукс) на лорд Волдемор - Нагини.

Точно така, явно в лабораториите на университета в Ювескила работят фенове на Потър, защото това е най-яката ода за филм, която някога сме виждали да си проправя път в науката. Физическият състав на M. naginae представлява дълъг, червеобразен организъм с малки крачета и предизвикващи кошмари нокти. Новият вид може да вирее в пясъчна среда и дори може да бъде изцяло усвоен от охлюв, за да излезе от другата страна и да продължи живота си, сякаш нищо травматично не се е случило.

Хари Потър ще се появи на „магически“ британски монети

Изследователите решават да дадат на новия вид името на прокълнатата жена, превърнала се в змия, от „Хари Потър", защото виждат много прилики между тях - или може би само няколко. Когато става дума за това, организмът прилича на змия, няма крайници и може да продължи да живее, независимо какво се изпречи на пътя му. Наистина изглежда, че всички са имали предвид Потър и са искали да увековечат един от героите в учебниците по история на науката - нещо, за което не можем да ги виним, пише още изданието, цитирано от БГНЕС. 

Що се отнася до неунищожимите видове, известни като тардигради, те са способни да оцеляват в студена среда, като продължават да съществуват при температури около -458 градуса по Фаренхайт (или абсолютната нула за научните умници), и могат да продължат да съществуват дори при пълна липса на вода. Знаем какво си мислите - как един нов вид като този би оцелял в космоса? Е, за наш късмет, през 2021 г. група много забавни изследователи провериха този въпрос и изстреляха няколко тардигради със скоростта на камшик от 2160 мили в час. Издръжливите същества оцеляха без наранявания, което накара учените да предприемат предстоящ експеримент, който ще покаже как микроскопичните твари издържат на 100 милиона мили в час.

Продават на търг първо издание на „Хари Потър“

Подобно на своя съименник, новите видове тардигради са готови да продължат напред, независимо от цената, и със сигурност ще се превърнат в основни постижения за научната общност през следващите месеци и години. Да се надяваме само, че M. naginae няма да се окаже обект на проклятие, което да го накара да се превърне в масивна 12-метрова версия на самия себе си - защото тогава всичко ще свърши за всички нас. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 hauttytuh 01:06, 14 мар 23

will clomid help deca dick Here, we describe the mechanisms through which SFKs regulate epithelial homeostasis and how SFK dysregulation is key in promoting the EMT in various cancer

2 outsisket 10:27, 06 фев 24

how common are propecia side effects I don t amlodipine vs olmesartan know who this thing belongs to, it has nothing to do with me

3 mavyBully 11:36, 08 фев 24

Doctor Scott Andrea T, estrogen priming may work very well for some patients with low basal follicle counts and normal FSH levels levitra pas cher forum Loo, J, Spittle, DA, Newnham, M

4 Oppobbito 00:06, 20 фев 24

natural viagra substitutes Growth of human MCF 7 6 breast cancer cells on a substrate of tissue culture plastic

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама