Директорът на Народния театър съобщи за „натиск за назначения“ от Минеков

17:15, 24 ное 22 25 2267 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Две оставки има в Народния театър - на Захари Карабашлиев, който вече е напуснал, и на Явор Гърдев, с който текат разговори и е в тримесечно предизвестие. Това каза директорът на Народния театър Васил Василев, който бе на изслушване в Комисията по култура и медии в парламента, предаде news.bg.

Оставки на пиара и директора няма да има на този етап, стана ясно от думите на самия Василев. Коментарът му е след скандала с назначената за пиар в Народния театър - пиарката на ДПС Велислава Кръстева. По казуса работи вътрешна комисия.

По време на заседанието на комисията директорът прочете специална декларация по повод скандала. От нея стана ясно, че върху Васил Василев е оказван политически натиск за назначения чрез директорите на културни институти от страна на служебния министър Велислав Минеков.

„Не искам да правя лустрации, политически назначения в Народния театър няма, назначения стават само от мен и няма друга форма на натиск“, категоричен бе в отговор на въпрос той.

По скандала с Велислава Кръстева директорът коментира, че „личен конфликт е превърнат в политически“, а тя е поканена на длъжността заради добър подход и целеустременост. Александър Морфов, главен режисьор на театъра, също не поставял условия за партийна и политическа принадлежност.

Василев описа, че е бил „стъписан от конфликта между двамата, той обаче е притеснен от личната намеса на служебния министър на културата Велислав Минеков в театъра

„Минеков се опитва да кадрува в националните културни институти - не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК„, се казва в декларацията на Васил Василев.

От името на артистите Валери Йорданов представи апел, в който се казва, че „нещата в Народния театър не са така, както изглеждат отстрани и искат да се прекъсне нападението върху Александър Морфов и върху институцията Народен театър“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама