Коледната звезда не е подарък за всеки 

18:45, 28 ное 22 25 2254 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С наближаването на Коледните празници един от най-универсалните, а и разпространени идеи за подарък, е цветето Коледна звезда. Със своите червени листа, които производителите доукрасяват с брокат и изкуствен сняг, цветето е отличен компаньон на коледната трапеза.

Ако някога сте отглеждали или подарявали такова цвете, ще знаете, че то не е за всеки стопанин заради изключително капризното си отглеждане.

Всъщност, Коледната звезда няма нищо общо с Коледа. То е родом от Мексико и в природата се среща в две разцветки – бледожълто и червено, но с годините производителите са създали хибриди, в резултат на които вече може да се срещне в бяло, розово, наситено жълто. В оригиналният си вид цветето представлява храст с височина до 3-4 метра. Първите растения са пренесени в Европа през 1843 г. в саксия, със стъбло, високо само 40 см. Като декоративно саксийно растение е селектирано за първи път в Америка и оттогава става популярно по цял свят като символ на Коледа. Поради големия интерес и търсене, цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия непрекъснато работят върху нови селекции на растението.

Същинският цвят представлява няколко дребни цветчета, разположени в средата на цветната розетка. Цъфти от декември до февруари. Получава името си „звезда“ поради това, че цъфти по време на Коледа и че прицветниците образуват формата на звезда. Известно е и като Витлеемска звезда и Рождественска звезда.

Растението е отровно, сокът му предизвиква кожни раздразнения.

Отглеждането му, обаче, е истинска наука – много редки са случаите на такова цвете, подарено или купено по Коледа, да оживее до лятото. Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, и започва да цъфти през зимата, когато денят е по-къс. Растението има нужда от достатъчно светлина и температури от 17 – 21 °С през нощта и 20 – 24 °С през деня. Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди.

Опитните градинари съветват да предприемете следните стъпки, ако искате Коледната звезда да ви радва през цялата година, пише БГНЕС. 

Щом ви подарят Коледна звезда, незабавно я извадете от целофановата опаковка. Поставете я на южен или югоизточен прозорец, като внимавате листата й да не се допират до стъклото или до околни предмети. Цветето не обича пряка топлина, затова не поставяйте Коледната звезда близо до парното.

Цветето обича температура от около 21-24 градуса. Поливайте я с по-топла вода (около 25-35 градуса) и така, че почвата да е влажна, но не подгизнала. Два пъти в месеца можете да я подсилвате с тор за листно-декоративни растения.

След като прецъфти и окапят цветните листа, изрежете цветето на 10 см от корените, и го поставете за 2 месеца в по-хладно помещение с по-рядко поливане. Това е задължителната „почивка“ на Коледната звезда. Около месец март пресадете Коледната звезда в по-голяма саксия и в богат на хранителни вещества торфен субстрат, който ще й помогне да разшири корените си в новата саксия. Щом цветето се събуди, поливайте редовно.

През лятото цветето спокойно може да живее на балкона или на двора. През есента Коледната звезда започва да се подготвя за нов цъфтеж. Най-важното през този период е да й се осигури дневен и нощен режим: Коледната звезда е растение на късия ден и, за да й осигурите правилни условия за цъфтеж, всяка вечер от октомври натам я местете на абсолютна тъмнина (в килер, шкаф, може да я покривате с тъмен найлон или кашон). Сутрин я изнасяйте обратно на дневна светлина.

Редувайте този режим до Коледа, когато цветето ще ви възнагради отново с красивите си цветни листа. Задължително е подхранването с листен тор за цъфтящи растения. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама