Враните могат да фокусират вниманието си като хората

20:25, 29 ное 22 / Любопитно 25 2055 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Биолози в Германия установиха, че обикновените черни врани могат да фокусират вниманието си върху събития и процеси от заобикалящия ги свят и го правят бързо и качествено, също като хората, съобщи ТАСС. В миналото тази способност се смяташе за отличителна черта на хората и на висшите примати, пишат авторите на изследването в статия в списанието на Академията на науките на САЩ (PNAS).

„Концентрацията на вниманието е умение да се отличи процес или обект от обкръжаващата среда и той да бъде наблюдаван, като се игнорира всичко останало. В миналото тази способност се смяташе за отличителна особеност за хората и маймуните, но проведените от нас експерименти показват, че враните могат много добре на контролират вниманието си и да го фокусират“, пишат изследователите, цитирани от БТА. 

Орнитолози под ръководството на проф. Андреас Нидер от университета на Тюбинген, Германия, в продължение на няколко години изследват умствените способности на враните. Неотдавна европейски биолози откриха, че тези птици са в състояние да възприемат събития и логически конструкции, свързани помежду си чрез причинно-следствени и други връзки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама