Вандали изгориха дъб на 500 години

10:26, 30 ное 22 25 2161 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Дъб, който според експертите е на 500 години, изгоря напълно в сливенското село Самуилово. Според пожарната причината е човешка небрежност - хвърлен фас или запалени листа в хралупата на дървото. Дъбът е от защитен вид.

Село Самуилово е известно с вековните дъбове и щъркеловите гнезда по тях. От 24 такива дървета обаче са останали само 7.

Кметът е получил сигнал за горящото дърво от жител в събота в 22:30 часа, съобщи bTV. „Човекът беше успял до някаква степен да изгаси огъня с пожарогасител, но пламъците са продължили в сърцевината на самото дърво“, обясни той.

Борбата за живота на дървото е продължила 16 часа, посочи комисар Владимир Демирев.

„При нас сигнал от телефон 112 е постъпил в 2:07 часа през нощта срещу неделя – 27 ноември. Екип е пристигнал на място и са започнали гасителни действия през отворите и хралупите на дървото. Използвана е автомеханична стълба с идеята да бъдат разрязани някои от клоните и да се проникне с вода по-сериозно вътре. Поради спецификата на самата стълба, която не е предназначена за такива действия, дървото не е обхванато отвсякъде. В светлата част на деня с помощта на кмета вече е осигурена автовишка. Чрез разрязване на части от дървото водната струя успява да проникне дълбоко в него и огънят постепенно е изгасен. Теренът по-късно е освободен“, посочи Демирев.

Дървото не е могло да бъде запазено, тъй като е много старо и кухо вътре. В него е имало сухи листа и най-вероятно се е подпалило от някой захвърлен фас.

Вековните дървета в Самуолово са обявени за защитени през 1969 г. От полицията казват, че разследване няма да се прави, защото няма материални щети.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама