Украйна съобщи за 10-13 хил. загинали

09:50, 02 дек 22 25 2242 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Между 10 000 и 13 000 украински военни са загинали през деветте месеца от руското нападение срещу Украйна. Това съобщи в телевизионно интервю Михайло Подоляк - съветник на президента на Украйна.

Изнесените от Подоляк данни са първите за броя на загиналите от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили съобщи за близо 9000 убити украински военнослужещите. Говорим открито за броя на жертвите, каза Михайло Подоляк, като отбеляза, че ранените войници са повече от загиналите.

Според него до 100 000 руски войници са били убити след нахлуването на 24 февруари, а още между 100 000 и 150 000 са били ранени, изчезнали или неспособни да се върнат в битка.

Миналия месец най-високопоставеният американски генерал Марк Мили каза, че около 100 000 руски и 100 000 украински войници са били убити или ранени от началото на войната.

Заплашителни писма 

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че три украински посолства в чужбина са получили писма, напоени с червена течност. Външното министерство на Украйна скоро ще излезе със становище по този въпрос, съобщи БНР. 

Това явно е сплашване на Украйна и украинските дипломати, подчерта Кулеба, без да уточни за кои дипломатически мисии става въпрос.

Забрана за религиозни организации 

Висши служители по сигурността на Украйна са наредили разследване на дейността на клон на православната църква, исторически свързан с Москва, съобщи украинският президент Зеленски. „Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да предложи на Върховната рада законопроект за забрана на дейността в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Русия“, каза той.

Трябва да създадем условия, така че никакви актьори, зависими от държавата-агресор, да не могат да манипулират украинците и да отслабват Украйна отвътре", добави Зеленски във своето видеообръщение.

50 украински военни са били пуснати на свобода от руските сили. От началото на войната повече от 1300 украински бойци са били освободени от плен, допълни Зеленски. Той каза още, че около 6 млн. украинци остават без достъп до електричество.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама