Копърът – вълшебен еликсир при уморени очи и бръчки

18:35, 02 дек 22 / Любопитно 25 2346 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Копърът се използва не само в кулинарията, но и за медицински цели. Може да се консумира в прясно състояние, да се суши, да се осолява, да се оставя настрана като запас и да се добавя към супи, месни ястия и салати. Това растение съдържа много витамини (С, В, Р), каротин, микроелементи (желязо, фосфор, калций, калий).

Съществуват обаче и някои противопоказания за употребата на копър. Той трябва да се използва с голямо внимание от бременни жени и хора с ниско кръвно налягане, пише украинският портал „Високий Замок“.

Копърът ви е необходим в борбата с диарията, респираторните заболявания, нарушенията на съня. Той ще подпомогне менструалния цикъл и ще облекчи болката през този период (благодарение на флавоноидите и витамините от група В), ще подобри храносмилането, ще прочисти червата, ще облекчи подуването на корема. Ценните му масла ще прочистят дихателните пътища при алергична кашлица, ще заздравят кожата при алергичен сърбеж, пише БГНЕС.

Етеричното масло от копър може да разреди храчките в бронхите и да помогне за лесното им изхвърляне. Освен всичко друго копърът намалява кръвното налягане, успокоява нервната система, има диуретичен ефект, действа спазмолитично на гладката мускулатура.

Семената също са полезни. Те се използват при намаляване на зрителната острота и бърза умора на очите. За да поправите това, трябва да направите компрес. След като се попарят, увийте семената в марля и ги поставете върху клепачите, докато са още топли. След около двадесет минути може да почувствате облекчение.

Същият метод се използва за изглаждане на бръчките около очите, намаляване на отока и зачервяването. При ужилване от комар или пчела върху засегнатото място трябва да се приложи каша от копър. 

Сокът от магданоз и копър, взет в равни части, може да изсветли луничките. Ползите от копъра са известни и на хората, които са успели да се отърват от пигментните петна по кожата с негова помощ. Интересно е, че енергийната стойност на сушения копър е два или три пъти по-висока от тази на пресния.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама