Остри реакции срещу видеотехнологията VAR след отсъдения победен гол за Япония

16:20, 02 дек 22 / Спорт 25 1404 Шрифт:
Автор:
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

 

За четвърти път в своята история Япония се класира за елиминационната фаза на Световното първенство с гол, предизвикал горещи дебати сред анализатори, коментатори и фенове.

 Губейки с 1-0 на полувремето, японците успяха да сътворят невероятен обрат срещу абсолютния фаворит в двубоя Испания с два гола, вкарани за нула време в началото на второто полувреме. Резултатът шокира световните шампиони за 2010 година и не само ги лиши от първо място в групата, но за малко не ги изкара от турнира, след като в другия мач от групата за кратък период водеха срещу Германия, която е главният потърпевш от сензационния резултат. „Маншафта“ за второ поредно Световно първенство не успява да премине груповата фаза, което е огромно разочарование за 4-кратния носител на трофея.

Снимка: БГНЕС

 Въпреки незабравимото си постижение, победата на японците не мина без сериозни въпросителни относно съдийството, или по-точно за всеизвестната вече видеотехнология VAR. Става въпрос за втория гол, превърнал се в гореща точка на дискусии по време и след мача. Ао Танака засече върнатия назад пас от крилото Каоро Митома и изведе японците начело в двубоя.

 Отначало голът бе отменен от страничния рефер, който вдигна флага си,сигнализирайки, че топката е напуснала аутлинията. След намеса на видео реферите обаче, голът бе зачетен, след като, според тях, топката е била оставена в игра. Така Япония излезе начело и впоследствие удържа преднината си, постигайки исторически успех. Испанците се нареждат зад тях на второ място, след като изживяха минути на истински ужас, узнавайки резултата от другия мач, в който от 70-та до 73-та минута костариканците водеха, което временно прати „Ла Фурия Роха“ на 3-то място. В крайна сметка, при последния съдийски сигнал резултатът бе обърнат и Германия излезе победител с 4-2. Малка утеха е това за германците, обаче, чиито амбиции бяха жестоко попарени и те трябваше да се простят с тазгодишното издания на Световното първенство. Четвърти в групата завършиха Коста Рика.

 Мнозина обаче останаха в недоумение защо голът на Танака бе зачетен.

В момента има около 80 милиона германци, които са истински бесни, в изчакване на кадри, които по категоричен начин да покажат, че топката не е пресекла аутлинията“ заяви пред ITV бившият шотландски национал Греъм Сунес.

 Борда на интернационалната фурболна асоциация (IFAB), който постановява правилата на играта, казва, че топката може да се счете, че е извън игра, когато е „пресякла изцяло линията на земята или във въздуха“.

 В този случай излежда, че заоблеността на топката е помогнала тя да остане на аутлинията, въпреки че не я докосва физически. CNN са се свързали с ФИФА за разясняване на казуса.

 „Голът на Япония почти изкривява законите на физиката“ написа американският журналист Грант Уол в Туитър. Други медии се заеха да обясняват това как перспективата изменя коренно начина, по който виждаме закръглеността на топката в отношение с линията.

 В крайна сметка, голът подпечата съдбата на Германия и също така отправи сериозни въпросителни относно технологията за видеонаблюдение. На Световно, изпълнено с противоречиви решения, това е поредната брънка, която изправя пред изпитание реферирането на мачове. Неведнъж вече мачове биваха помрачени от спорни и доста дискусионни ситуации. Ярък пример за това е мачът между Полша и Аржентина, където бе свирена дузпа за нарушение на полския вратар Войчех Шчесни срещу аржентинската суперзвезда Лионел Меси.

 Предвид настъпването на ключовия етап на турнира, а именно елиминационната фаза, където всяка грешка от реферите може да е с решаваща тежест, ФИФА има нужда да направи ясни тълкувания на правилата, за да няма недоразумения, а и в крайна сметка ,те да са достъпни и прозрачни за феновете.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама