Изтеглят от пазара сиропи за кашлица с фолкодин

16:25, 02 дек 22 25 3107 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската агенция по лекарствата препоръча изтегляне от пазара на сиропи за суха кашлица, съдържащи фолкодин.

Установено е, че тази съставка увеличава риска от получаване на тежки алегрични реакции, ако до 12 месеца след употребата на лекарството на пациента се наложи обща анестезия (упойка) с нервно-мускулни блокиращи средства. Тъй като засега не са налични мерки за минимизиране на този риск, се препоръчва сиропите с фолкодин да бъдат забранени в ЕС.

Лекарствата, съдържащи фолкодин, се използват при възрастни и деца за лечение на непродуктивна (суха) кашлица, а в комбинация с други активни вещества - за лечение на симптоми на настинка и грип.

„Наличните данни показват, че употребата на фолкодин през 12-те месеца преди обща анестезия с нервно-мускулни блокиращи средства (НМБА) е рисков фактор за развитие на анафилактична реакция (внезапна, тежка и животозастрашаваща алергична реакция) към нервно-мускулни блокиращи средства“, съобщават от лекарствената агенция.

Здравните специалисти трябва да обмислят подходящи алтернативи за лечение и да посъветват пациентите да спрат приема на съдържащи фолкодин лекарства. Специалистите по здравни грижи трябва също така да проверят дали пациенти, на които е планирано да се извърши обща анестезия с НМБА, са употребявали фолкодин през предходните 12 месеца и да продължат да са наясно с риска от анафилактични реакции при тези пациенти, пише в съобщението.

У нас фолкодинът присъства в състава на няколко сиропа в аптечната мрежа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама