„Лошото е по-лесно, трудното е да си добър“: Гешев предупреди за възраждане на ксенофобията

15:08, 05 дек 22 25 1859 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Напоследък наблюдаваме засилване на антисемитизма, ксенофобията и расизма. Налице е трайна тенденция за засилване дискриминацита на база пол, полова ориентация и др. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на приветствието си на конференция под надслов „Стоп на речта на омразата“ (Stop Hate Speech). 

Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация са домакини на събитието, а главният прокурор специално подчерта, че в България поставяме началото на една европейска инициатива за борба с речта на омразата. Както и че на мястото има духовници от 4 вероизповедания - православни, католическия нунций, мюсюлмани и разбира се, юдейско вероизповедание, пише Клуб
Z.

Преди действията са думите. И холокостът, и всички зверства в световната история са започнали с нещо, което изглежда на пръв поглед безобидно. България е показала и продължава да показва, че е положителен модел на толерантност и взаимно уважение между хората“, каза още Гешев, като направи препратки към спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Лошото е по-лесно - трудното е да бъдеш добър“, каза Гешев и добави: Нека помним, че в началото е словото. И злото започва с реч на омразата“, каза още той.

Главният прокурор призова за обединение на усилията в борбата срещу антидемократичните тенденции. „Трябва да посочваме добрия пример и да се стремим към доброто, да бъдем на висотата на предците си да дадем своя принос в съвременността. Сигурен съм, че заедно ще го направим, защото всички тук ни обединява едно – желанието да изградим по-добро общество. И една цел – това да поискат не повечето, а всички европейци“, завърши Иван Гешев.

„Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразните речи

„Холокостът, уважаеми гости, не е започнал с газовите камери, а с омразните речи срещу едно общество", каза Илияна Йотова.

Видеопослание до форума изпрати председателят на ЕНП Манфред Вебер. Бе прочетено и обръщение от партиарх Неофит.

„Ще търсим как с юридически средства да ограничим престъпленията от омраза, които са ежедневие“, обобщи целта на форума Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама