Йоан Павел II прикривал посегателства над деца на свещеници преди да стане папа

16:12, 05 дек 22 / Свят 25 1914 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Десетилетия преди да стане папа, Йоан Павел II прикривал посегателства на свещениците, съобщи нидерландския журналист Екке Овербеек.

Папата не е обръщал внимание на сексуалните посегателства над малолетни от някои свещеници под неговото ръководство в Краков, Полша.

Новината в нидерландската обществена телевизия NOS включва архивно проучване, което Овербеек провеждал в продължение на три години в Полша, където папа Йоан Павел II е роден и е бил архиепископ. Папата не само е знаел, но е помагал да се избегне наказание, като прехвърлял свещениците в други енории.

„Открих конкретни случаи на свещеници, малтретирали деца в Краковската архиепископия, където бъдещият папа е бил архиепископ. Бъдещият папа е знаел за това и въпреки това е преместил тези мъже.“ предаде Овербек пред Nieuwsuur. Журналистът проучил публично достъпни документи от тайните служби за бъдещия папа от времето, когато живял и работел в Полша. Очакваме да излезе книга за откритията му - Maxima Culpa - която ще бъде публикувана следващата година на полски.

„Почти всички документи събрани директно за Войтила, са унищожени, но той се споменава много често в много други налични документи. И ако ги съберете всички заедно, те са парчета от пъзел, които оформят картината на това как той се е справял с малтретирането на деца от страна на свещениците."

Роден като Карол Юзеф Войтила във Вадовице, Полша през 1920 г., папа Йоан Павел II е канонизиран като светец след смъртта си през 2005 г. Той започва да учи за свещеник в скрита семинария по време на Втората световна война и е ръкоположен за свещеник през 1946 г. В рамките на осем години, докато работи в и около Краков, той получава докторска степен като студент и преподавател по етика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той се издига в ранговете на католическата църква, за да стане помощен епископ в Краков през 1958 г. Назначен е за архиепископ през 1964 г. и няколко години по-късно става кардинал. По времето, когато става папа през 1984 г., католическото население на Краковската архиепископия е нараснало от над 1,2 милиона на над 2,1 милиона.

Смята се, че той за първи път е научил за случаи на сексуално насилие в Католическата църква, след като е получил доклад от американски свещеник през 1985 г. Но Овърбеек открива документи от десетилетия по-рано за свещеник на име Еугениуш Съргент, който е обвинен в малтретиране на деца.

„Например доклад, написан въз основа на съкилийник на този свещеник, който по това време вече е бил арестуван за насилие. Съкилийникът описва, че свещеникът е поискал прошка в писмо до епископ Войтила, след като е обещал това никога повече да не се повтори. Но след това го е направил отново“, съобщи Овърбеек. Друг свещеник, който е малтретирал момчета, говори на разпит за кардинал Войтила, споделяйки, че е обсъждал действията си с него.

Експертите, показали документите, включително професорът от Варшавския университет Станислав Обирек, смятат, че документите са автентични. Същото прави и Том Дойл, американският свещеник, написал доклада от 1985 г. Говори се, че папа Франциск е бил предупреден за възможността папа Йоан Павел II да е знаел за злоупотребата и да е помогнал да се прикрие, но въпреки това Франциск го обявява за светец.

"Сега знаем, че Войтила активно е прикривал педофилски престъпления, извършени от свещеници под негова юрисдикция", каза професор Обирек пред Nieuwsuur. "Това е нова глава, първа стъпка. Ще видим как църквата ще реагира."

"Разсъжденията на църквата - на защитниците на папата - се свеждат до това, че той не е могъл да знае. Че е научил за сериозността на ситуацията много късно и че първо е помислил, че това е проблем на Америка. Всички тези аргументи вече може да бъде отхвърлен", каза Овърбеек. „Те много бързаха да канонизират Йоан Павел II. И сега виждате факти, излизащи от тези полски архиви, които са много уличаващи и следователно всъщност могат да хвърлят съмнение върху неговата светост."

Nieuwsuur съобщи, че католическата църква е отказала да отговори на въпросите им относно докладите на Овербеек. Отделно полските медии съобщиха тази седмица, че Ватикана възнамерява да разследва периода, когато папа Йоан Павел II е работил в Краков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама