Двама убити на афганистанско-пакистанската граница след обстрел

15:25, 12 дек 22 / Свят 25 937 Шрифт:
Автор:

Атаката в Чаман в неделя беше осъдена от пакистанските военни, които казаха, че афганистанската страна е открила "безразборен огън".Пакистанските сили отвърнаха на удара. Един афганистански войник е убит. Не е ясно какво е предизвикало сблъсъка на главния граничен пункт, съобщават от BBC.

Това обаче идва на фона на нарастване на напрежението между съседните страни по въпроси, свързани със сигурността, след като талибаните си възвърнаха контрола над Афганистан миналата година.

Премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф каза, че действията в Афганистан "заслужават най-строго осъждане".

Афганистанските източници по сигурността, цитирани от агенция Ройтерс, казаха, че инцидентът е станал, след като Пакистан е поискал афганистанските гранични сили да спрат изграждането на контролно-пропускателен пункт от тяхната страна на границата.

Междувременно АФП цитира анонимни афганистански правителствени служители, които казват, че напрежението е избухнало, след като афганистанските сили са се опитали да отрежат част от ограда по границата.

От 2017 г. Пакистан изгражда масивна ограда по границата - нещо, срещу което възразиха както талибаните, които поеха властта миналата година, така и предишното афганистанско правителство.

Снимки от граничния град в неделя показаха хора, ранени от артилерийски обстрел и огнени останки от ударени превозни средства и повредени пътища.

Минометен снаряд падна и предизвика огромна огнена топка. След това загубих съзнание и не знам какво се случи“, каза една хоспитализирана жертва пред новинарската организация „Ал Джазира“.

Губернаторът на Кандахар потвърди, че член на талибаните е бил убит и 10 души са ранени. Преходът беше затворен след стрелбата, но властите казаха, че той е отворен отново по-късно в неделя, след като представители на двете страни се срещнаха.

Предишни сблъсъци е имало покрай ГКПП Чаман - един от основните транзитни контролно-пропускателни пунктове между Афганистан и Пакистан и използван от хиляди хора всеки ден. Миналия месец тя беше затворена за осем дни, след като въоръжен мъж застреля пакистански охранител.

Пакистански официални лица казват, че атаките, предприети от пакистански бойни групи от афганистанска територия, са зачестили, откакто талибаните поеха властта. Те също така обвиниха новото талибанско правителство, че прикрива тези групи в Афганистан. Талибаните отричат това.

Посолството на Пакистан в Кабул, афганистанската столица, беше нападнато от въоръжени мъже преди две седмици, което Исламабад определи като опит за убийство на техния главен дипломат.

Случаят още веднъж препотвърждава враждебното отношение на Афганистан и нежеланието й да води мирна и балансирана политика. Още повече това става в период, когато властта бе върната при талибанските сили, което създава всички негативни предпоставки за задълбочаване на конфликта, който от вътрешнополитически може много лесно да се разрасне до международно равнище. Страните от Западна Европа все още не са изградили ясна стратегия как да подходят към разразилите се междуособици и оформилата се ситуация на вътрешно разцепление в Афганистан.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама