Окончателно: Сакскобургготски е собственик на парка и двореца „Врана“

17:18, 12 дек 22 25 2089 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца „Врана“ и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно, предава Лекс.бг. Това става след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота. 

Сагата започва през далечната 1947 г., когато в България монархията е сменена от Народна република. Тогава е приет специален закон, с който царските имоти стават държавни. 42 години по-късно властта пак се сменя и Конституционният съд излиза с решение, че законът за царските имоти от 1947 г. не отговаря на Конституцията. Имението „Врана”, Ситняково, Царска Бистрица, Съръ гьол и горите в Рила са върнати на царската фамилия „на основание решение на Конституционния съд”. По-късно по казуса „Царските имоти” започват няколко съдебни дела. Държавата настоява пред Темида не само, че имотите са нейни, а че винаги са били нейни.

Върховните съдии изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС). Именно по делото за „Царска Бистрица“ ВКС за първи път уважи искането на защитата на Сакскобургготски да бъде попитан Конституционният съд (КС) какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). КС се произнесе и прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г., пише „Сега“.

Държавата твърдеше, че е придобила двореца „Врана“ на три основания. Миналата година и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии. С днешното определение на ВКС решението им остава в сила.

Държавата е поставила 11 въпроса, с които да обоснове допускането на касационно обжалване, включително и поискала и делото да бъде спряно и да бъде образувано тълкувателно дело. ВКС отхвърля искането за постановяване на тълкувателно решение, като сочи, че въпросите, на които държавата иска да се отговори в него, или са изяснени, или са неотносими към казуса „Врана“.

ВКС допуска обжалване на решението на САС само по отношение на останалите наследници на бившите царе – Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, тъй като без да са подали въззивни жалби, САС се е произнесъл и за тяхната собственост.

„С това решение се слага край на спора за „Врана“ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановя една правна и житейска справедливост, защото когато държавата е отнела от някого нещо и го връща, самата тя трябва да се съобрази със своите актове. След като някога е отнела „Врана“ от царското семейство именно като имущество на царя, няма как години по-късно да твърди, че то е нейно още към момента на одържавяването“, коментира адвокат Валя Гигова, която осъществи защитата на Симеон и сестра му по делото „Врана“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама