TELUZZ или кой модерира модериращите

14:00, 17 дек 22 / Свят 25 1277 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Миналата година официално излезе информация, че TELUS са наети от Facebook да модерират съдържанието на българските потребители в платформата.

Преди това да стане ясно, TELUS бяха заподозрени в пристрастия към определени политически партии и движение. Често профили с публикации срещу Путин и Русия биват блокирани много по-бързо, отколкото тези с про-руска пропаганда. Други обвинения сочат към политически уклон към третото правителство на ГЕРБ. Трети забелязват, че публикации, критикуващи Костадин Костадинов биват свалени, вместо неговите за „тричане на кучета“.

Подобни тенденции подбудиха съмнения последната година за адекватността на модерацията от страна на TELUS и дали компанията наистина не се придържа към определени идеологии.

Преди няколко седмици, медията BIRD.BG публика обвинителен пост във Facebook, след като акаунта на главния редактор на медията Атанас Чобанов във Facebook бяха наложени рестрикции. Профилът му бе ограничен за 30 дни след споделянето на новина за това, че Европейският парламент е обявил Русия за държава, спонсорираща тероризъм.

Публикацията цели да разобличи някои от работещите в TELUS. Медията ги обвинява в пристрастия към Русия, както и липса на адекватна преценка на публикации с реч на омразата. Медията заплаши, че вече разполагат с координатите на някои служители и са готови да ги „окъпят в народната любов.“

 

Снимка: Screenshot

Това подтикна TELUS да излязат с официално становище.

[Facebook embed]

След обвиненията, тази седмица, вицепрезидентът на отдел „Операции“ на TELUS International за Европа, Кристина Иванова, говори пред Капитал за дейността и модерирането на Facebook. В интервюто тя отрече да са включени към всякакви незаконосъобразни действия или връзки и „Нито TELUS International, нито която и да било компания в тази индустрия взима или може да взима решения за прилагането на правилата на който и да било клиент. Това няма как да се случи. Ние имаме много строги търговски договори, където е ясно описано какви са нашите права и задължения. Дали ще се промени или подобри някой процес, политика, нещо друго - нищо от това не зависи от компанията, която прави поддръжката.“

Иванова добави, че всеки един техен клиент одитира работата им непрекъснато.

От перспективата на Иванова, не би следвало TELUS да правят нищо нередно.

Практиката на модераторите по принцип е да трият публикации съдържащи реч на омразата, както и да ограничават подобни профили. Публикациите на Костадинов за убиване на кучета и закани към политически врагове никога не бяха изтрити. Същото се отнася и за публикации съдържащи про-руска пропаганда, които често остават непокътнати.

Все пак, интересно е проучването, с което BIRD.BG показват, че много от служителите на TELUS са с определени пристрастия, като не е ясно как влияят на работата им.

 

Снимка: Screenshot

Колкото и строг да е правилникът за модериране на публикациите, не е ясно колко изкъсо биват следени тези, които имат определени политически уклони и изобщо какво е качеството на кадрите там. Иванова твърди, че предлагат места на работоспособни българи, но всъщност колко от тях добросъвестно следват кодекса на компанията? Или пък се възползват от позициията си като модератори? Тя едва ли би могла да е наясно с всичко, което се случва на работното място.

За момента, не би могло да се докаже TELUS дали имат определени уклони или не, а всъщност колко адекватни и обективни са кадрите, които, въпреки обучението, видимо допускат много грешки при модерирането и защо TELUS допускат подобни кадри? Следователно, колко са строги всъщност при наглеждането и тренирането на екипите? И накрая, кой модерира модериращите?

Независимо дали постъпката на BIRD.BG е грозна или не, когато става дума за модерирането на онлайн пространството, не би следвало да има про-леви или про-десни пристрастия, а да се спазва максимално обективна преценка. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Hah 09:12, 19 дек 22

Много слабо “журналистическо” изпълнение, пълно с неточна и непотвърдена информация

2 Христо 17:46, 19 дек 22

Bird.bg са псевдо-журналисти на повикване! Те атакуват дадени компании и личности срещу материално заплащане!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама