Талибаните преустановяват университетското образование на жени в Афганистан

14:30, 21 дек 22 / Свят 25 1032 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Правителството на талибаните преустанови университетското образование за всички студентки в Афганистан. Това е поредната стъпка брутално потъпкване на правата и свободите на афганистанските жени. Това потвърди говорител на афганистанското министерство на висшето образование потвърди това пред CNN този вторник.

Решението е крайно регресивно предвид сложната и дълга история на образованието на жените в Афганистан.

В писмо, публикувано от министерството на образованието, се твърди, че решението е взето на заседание на кабинета и заповедта влиза в сила незабавно.

През март, на момичетата бе забранено да се върнат в средните училища, след като талибаните наредиха училищата за момичета да бъдат затворени само няколко часа след като трябваше да отворят отново. Това се случи след продължилото с месеци затваряне, наложено след превземането на властта от талибаните през август 2021 г.

Във вторник Human Rights Watch нарече забраната "срамно решение, нарушаващо правото на образование на жените и момичетата в Афганистан".

"Талибаните всеки ден правят кристално ясно да се разбере, че не се зачитат основните права на афганистанците, особено на жените", се пише в изявление правозащитната организация.

САЩ осъждат "неоправданото решение на талибаните да забранят на жените да посещават университети", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс по време на брифинг във вторник.

Според него, неотдавнашното решение на талибаните "ще има значителни последици за талибаните, ще ги отдалечи още повече от международната общност и ще ги лиши от желаната легитимност".

Затварянето на средните училища за момичета през март е оказало "значително въздействие" върху ангажираността на САЩ с представители на талибаните, добави Прайс.

"С прилагането на този указ половината от афганистанското население скоро няма да има достъп до образование след началното училище", каза той.

Посланикът на САЩ Робърт Ууд, заместник-представител по специалните политически въпроси, по-рано повтори тези критики, заявявайки на брифинг на Съвета за сигурност на ООН, че "талибаните не могат да очакват да бъдат легитимен член на международната общност, докато не зачитат правата на всички афганистанци, особено човешките права и основните свободи на жените и момичетата".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните, управлявали Афганистан от 1996 г. до 2001 г., когато ръководената от САЩ инвазия принуди групировката да се оттегли от властта. Всеизвестно е, че исторически третирали жените като граждани втора категория, подлагайки ги на насилие, принудителни бракове и почти незабележимо присъствие в страната.

В опит да получат международна подкрепа, талибаните се опитаха да създадат по-умерен имидж след миналогодишното завземане на властта.

Оттогава талибаните не правят друго освен да ограничават правата все повече и повече.

Жените в Афганистан вече не могат да работят в повечето сектори, изисква се мъжки настойник при пътуване на дълги разстояния и им е наредено да покриват лицата си на обществени места.

Талибаните също така наложиха ограничения върху образованието на момичетата, забранявайки на жените да работят на определени работни места, отнемайки правата, за които те неуморно се бориха през последните две десетилетия.

През ноември афганистанските жени не бяха допуснати до увеселителни паркове в Кабул, тъй като правителството обяви ограничения за достъпа на жените до обществени паркове, съобщава Ройтерс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама