Смъртните случаи на знаменитости в Китай предизвикват страхове от Ковид

15:00, 05 яну 23 25 849 Шрифт:
Автор:

Смъртта на Чу Ланлан, 40-годишна оперна певица, миналия месец дойде като шок за мнозина, предвид нейната възраст. Семейството й заяви, че е натъжено от "внезапното й напускане", но не даде подробности за причината за смъртта й.

Китай премахна стриктната си политика за нулев Covid през декември и отбеляза бърз скок на инфекции и смъртни случаи. Има съобщения за препълнени болници и крематориуми.

Страната обаче спря да публикува ежедневни данни за случаите и обяви само 22 смъртни случая на Covid от декември, използвайки собствените си строги критерии. Понастоящем се броят само тези, които умират от респираторни заболявания като пневмония.

В сряда Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че Китай не представя истинското въздействие на Covid в страната - по-специално смъртните случаи.

На Нова година новината за смъртта на актьора Гонг Дзинтанг съсипа много китайски интернет потребители. 83-годишният Гонг беше известен на много домакинства с участието си в най-дълго излъчвания телевизионен сериал в страната In-Laws, Out-laws. Неговият портрет на отец Канг пленяваше феновете повече от две десетилетия, откакто шоуто беше излъчено за първи път през 2000 г.

Причината за смъртта му е неясна, но много потребители на социалните медии я свързват със скорошните смъртни случаи на други възрастни хора. „R.I.P, отец Канг. Тази вълна наистина отне живота на много възрастни хора, нека се уверим, че защитаваме възрастните хора в нашите семейства“, написа един потребител в Weibo.

Прочутият сценарист Ни Жен също беше сред скорошните смъртни случаи. 84-годишният е известен с работата си по филма от 1991 г. Raise the Red Lantern, който е смятан от критиците за един от най-добрите китайски филми.

Междувременно Ху Фуминг, бивш журналист и пенсиониран професор от университета в Нанкин, почина на 2 януари на 87-годишна възраст.

Той беше основният автор на известен коментар, публикуван през 1978 г., който бележи началото на китайския период „Болуан Фанджън“ – време на елиминиране на хаоса и връщане към нормалното след катаклизма на Културната революция при първия комунистически лидер на страната Мао Цзедун.

Според данни на китайските медии 16 учени от най-добрите научни и инженерни академии в страната са починали между 21 и 26 декември.

Нито един от тези смъртни случаи не е свързан с Ковид според официалните данни, но това не попречи на спекулациите онлайн.

„Той също ли умря от „лош грип“?“ каза един от най-високо оценените коментари под новината за смъртта на г-н Ни.

Дори да претърсите целия интернет, не можете да намерите никакво позоваване на причината за смъртта му“, каза друг интернет потребител.

Но имаше и критики към демонстрантите, които излязоха по улиците през ноември в редки политически протести, призоваващи за края на политиката на лидера Си Дзинпин за нулев Covid.

Си Дзинпин изключително бегло спомена протестите в новогодишното си обръщение, като каза, че е естествено в толкова голяма страна хората да имат различни мнения. Но той призова хората да се съберат и да покажат единство, тъй като Китай навлезе в „нова фаза“ в подхода си към Covid.

Китайските власти са наясно с широко разпространения скептицизъм, въпреки че продължават да омаловажават сериозността на тази вълна от Covid, обхващаща страната.

В интервю за държавната телевизия директорът на Института по респираторни заболявания в Пекин призна, че броят на смъртните случаи на възрастни хора досега тази зима е „определено повече“, отколкото през изминалите години, като същевременно подчерта, че критичните случаи остават малцинство от общия брой случаи на Covid.

Тази седмица People's Daily, официалният вестник на Комунистическата партия, призова гражданите да работят за „окончателна победа“ над Covid и отхвърли критиките към предишната политика на нулево Covid.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама