Удар върху технологичния сектор - 12 000 съкратени в Google

15:25, 20 яну 23 / Свят 25 1716 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Компанията майка на Google ще съкрати 12 000 служители в последния удар върху технологичния сектор предадоха Ройтърс

Alphabet Inc (GOOGL.O), компанията майка на Google, закрива около 12 000 работни места или 6% от работната си сила, съобщи компанията в петък. Това е последното съкращение, което разтърси технологичния сектор.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet, заяви в служебна бележка, споделена с Ройтерс, че през последните години компанията бързо е увеличила броя на служителите си "за икономическа реалност, различна от тази, пред която сме изправени днес".

"Поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха дотук", каза той.

Съкращенията идват дни след като конкурентът Microsoft Corp (MSFT.O) заяви, че ще съкрати 10 000 служители.

Съкращенията в Alphabet засягат екипи в цялата компания, включително набиране на персонал и някои корпоративни функции, както и някои инженерни и продуктови екипи. Те са глобални и засягат незабавно служителите в САЩ.

В бележката се казва, че Alphabet вече е изпратил имейли на засегнатите служители, докато в други държави процесът ще отнеме повече време поради местните закони и практики в областта на заетостта.

Новината идва в период на икономическа несигурност, както и на технологични обещания, в който Google и Microsoft инвестират в процъфтяваща област на софтуера, известна като генеративен изкуствен интелект. Не е ясно дали новите технологии ще доведат до още съкращения.

"Убеден съм в огромните възможности пред нас благодарение на силата на нашата мисия, стойността на нашите продукти и услуги и ранните ни инвестиции в изкуствения интелект", казва Пичай в бележката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама