Очаквах да видя Борисов на погребението на Алексей Петров, убийството ще остане неразкрито

21:51, 24 авг 23 / Политика 25 1044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Назначенията в МВР минават през призмата на това дали са удобни.

Радев с остра критика към мотивите в искането за отстраняването на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Президентът отказа да го уволни. 

"За главния секретар няма да има подписан указ, ще се разчита повече на заместник-главния секретар на МВР, балансът все още съществува. Всичко това рефлектира върху демотивацията на състава и преследване на професионалисти от едната или другата страна на лагера", коментира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му вътрешният министър си е направил лоша самооценка чрез мотивите, защото голяма част от престъпленията, за които говори, са извършени по времето, когато е бил шеф на ГДБОП.

"Има силен политически елемент в назначаването в сектора за сигурност, всички минават през призмата на това дали са удобни. Ние виждаме, че в записа от съвещанието на "Продължаваме промяната" се видя, че има една систематичност за подредба как да се овладее секторът за сигурност", каза Цветанов.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че има информация за разговори между определени структури на системите за сигурност с политически структури по места за манипулация на вота, но сигнали не очаква да бъдат подадени от страх от обратно действие - да не бъдат преследвани хората, които са опитали да развалят схемите. 

Цветанов е категоричен, че убийството на Алексей Петров не е политическо. 

"Той никога не е бил политически фактор. По делото "Октопод", когато пристъпихме към действие срещу тежката организирана престъпност, тогава имаше обвинения, че е бил политически процес, но прокурор Светлозар Костов внесе 200 стр. само криминални деяния. Прокурорът беше отстранен, съдия Ченалова не довърши делото, което беше прехвърлено към Спецсъда. На втора инстанция беше оправдан. Алексей Петров се е ползвал с политическата протекция на всички партии", убеден е бившият вътрешен министър. 

Единственият политик, когато беше реализиран Алексей Петров и неговата група, и дойде да ме подкрепи в борбата срещу "Октопода" в НС, защото знаеше за зависимостите на Бойко Борисов с Алексей Петров, беше тогавашният съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов. 

Цветанов е проследил лицата, които са били на погребението на Алексей Петров днес.

"Аз очаквах на това погребение да присъстват Бойко Борисов, Емануил Йорданов, Никола Филчев, Цеко Йорданов, който беше шеф на отдел "Следствен" в прокуратурата. Алексей Петров имаше общо с Борисов, отношенията му са били с Кирил Петков, не са били с "Промяната". Има и двама конституционни съдии, прокурори и съдии, които много добре познаваха Алексей Петров. Всички тези хора са много по-удовлетворени от това, което се случи с него", убеден е Цветанов.

Също така бившият вътрешен министър е категоричен, че ако в България съдебната система е работеща, Алексей Петров е щял да бъде жив и да излежава присъда в затвора. Цветанов не очаква убийството да бъде разкрито. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама