170-годишнината на Стефан Панаретов събра учени, дипломати и чуждестранни гости

10:20, 12 ное 23 / Регионални новини 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръгла маса, посветена на 170-годишнината от рождението на Стефан Панаретов – първия български дипломат в САЩ, събра в родния му Сливен учени, изследователи, университетски преподаватели, дипломати, гости от страната и чужбина. Организатори на събитието са Общината и Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

В приветствието си към гостите на форума кметът Стефан Радев отбеляза значението на дейността на първия български пълномощен министър във Вашингтон и заяви, че е дълг на цялото общество да пази паметта на хора като Стефан Панаретов.

Източник: Община Сливен

„Тази памет трябва да служи за пример на всички какво означава да посветиш целия си живот на една кауза, в случая – България“, заяви Радев. Той изрази благодарност и удовлетворение, че делото на Стефан Панаретов в днешни дни е оставило своя отпечатък.

„Днес България е член на най-проспериращата и свободна общност в света – ЕС, член е на най-силния военен съюз НАТО, поддържа отлични отношения със САЩ. Вярвам, че паметта му ще е светла и, ако ни гледа някъде отгоре, би се гордял с това, което сме постигнали за толкова години след неговото дело“, каза още Стефан Радев.

В специално видеообръщение американският посланик в България Кенет Мертен поздрави Общината за събитието и подчерта добрите връзки между България и САЩ, които датират от 120 години с назначението на първия български посланик. Той отбеляза, че традициите в доброто партньорство са факт именно заради делото на Стефан Панаретов.

„Посланикът е сторил толкова много за укрепването на американо-българските връзки. Неговото посвещение на бъднините на България е не по-малко впечатляващо. Днес ние отбелязваме невероятното дело на личности като посланика, както и толкова общи успехи, които България и САЩ осъществиха като партньори, съюзници и приятели“, заяви Мертен.

Източник: Община Сливен

На събитието присъства и генералният директор на генерална дирекция „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи Петър Крайчев. Той приветства организаторите и участниците от името на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

„За нито един дипломат в нашата дипломатическа служба Стефан Панаретов не е непознато име. Той е сред българските дипломати, учени и общественици с най-ярка и разпознаваема следа в историята на родната дипломация. Той е в групата на онези наши колеги, които със своите опит, внимание, отдаденост и отношение задължават, предизвикват смирение и будят възхищение“, не скри вълнението си Крайчев.

Поздравление отправи и подполк. Брайън Фидерман, командир на Авиобаза „Михаил Когълничану“, Румъния и Военен полигон „Ново село“.

Народният представител Десислава Танева също поздрави присъстващите. Поздравителни адреси бяха изпратени от народния представител Татяна Султанова, както и от доц. д-р Михаил Груев, директор на Държавна агенция „Архиви“.

Източник: Община Сливен

Присъстваха депутатът Мария Белова, зам.областният управител Чавдар Божурски, общинският съветник Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова представители на държавни институции, културни учреждения от Сливен и София, командири от Военен полигон „Ново село“.

Модератори на форума бяха доц. д-р Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей, доц. д-р Румяна Христиди, ръководител на специалност „Хебраистика“ към Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Момчил Дойчев, Съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Събитието беше съпътствано от изложба на Държавна агенция „Архиви“ - „Да откриеш Америка – 120 години дипломатически отношения между България и САЩ“.

Източник: Община Сливен

През 1914 година сливенецът Стефан Панаретов става пръв български пълномощен министър във Вашингтон. Приет е в Белия дом от президента на САЩ Удроу Уилсън. Пред него Панаретов декларира, че главната линия на политиката, която ще следва в българо-американските отношения, е да се засилват приятелските връзки. Популяризира българските история, култура и език в Америка.

Панаретов влиза в състава на българската делегация за подписването на Ньойския мирен договор, а през 1921 г. става и делегат на Обществото на народите. Работи като постоянен хоноруван лектор по славянска филология и литература във Вашингтонския университет.

Първият български дипломат в САЩ оставя цялото си състояние от няколко милиона лева за подпомагане на българското просветно и културно развитие. Той дарява всичките си вложения в български банки на БАН, като предвижда сума за стипендии на студенти по българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на ученици от български гимназии. От завещаните суми са формирани два фонда – единият към БАН, а другият към Народната библиотека. Не забравя и родния Сливен, като дарява немалка сума на НЧ „Зора“ и на просветата в града.

Източник: Община Сливен

През 2010 година по инициатива на тогавашния областен управител Марин Кавръков, със съдействието на външното ни министерство и посолството ни във Вашингтон, както и на кмета на Вашингтон, беше издирен гроба на Стефан Панаретов. Оттогава всяка година през октомври пред паметната му плоча има цветя от името на сливенската общественост и българските дипломати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама