Преместват археологическите обекти, разкрити при строежа на АМ „Струма“

10:30, 17 апр 19 / Култура 25 1820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна преместването на ценните археологически обекти, разкрити по време на спасителните проучвания по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград. Инициативният комитет „Скаптопара“ е доволен от проекта, възложен и финансиран от Агенция "Пътна инфраструктура".

Според екипа, извършил проучването и експертите от Министерство на културата, обектите от римското селище, които имат висока стойност, са три - двете запазени гробни камери, останките раннохристиянската черква и римската вила.

След серия от протести и дискусии беше решено те да бъдат преместени на 20 метра от трасето на магистралата, където е и римската баня, която също е добре запазена.

Представители на Инициативния комитет са се запознали с проекта на среща в Агенция "Пътна инфраструктура". "Проектът е направен добре, с алеи, с паркинги. За начина на изпълнение и екипа, който ще го изпълнява - само за това не получихме достатъчно яснота", каза Лазар Андреев от „Спаси Скаптопара”, предаде БНР.

За разлика от АПИ, Министерстото на културата и община Благоевград към момента още не са изпълнили своите ангажименти, каза Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама