Петя Аврамова: С тол таксата оскъпяването ще е 1 лв за билет

08:10, 15 май 19 / Политика 25 1881 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1 лев ще е най-голямото оскъпяване на билет за автобус за най-дългите отсечки в страната, каквато е например София - Варна, след въвеждането на тол такса. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова пред Нова телевизия. Тази сума е калкулирана при 20 пътници в автобус, а не при 40, колкото е пълния му капацитет, обясни тя.

Дават старт на тестването на тол системата

25% от всички пътища в страната - 10 800 км, ще бъдат включени в обхвата на тол системата, каза още Аврамова. Министърът обясни, че такса обаче няма да се плаща за пътищата, които са в обхвата на системата, но са в лошо състояние. Тарифата до малките населени места ще е най-ниска, а за тежкотоварните пътни средства общинската пътна мрежа ще е безплатна, обясни министърът по повод опасения за поскъпване на храните заради тол таксата.

Ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото, то щяло да е само 1 стотинка. Не искаме да убием превозваческия бранш в България, но трябва да намерим пресечната точка между техните аргументи и интересите на гражданите, които искат да пътуват по добри пътища, обясни Аврамова. 8000 км от републиканската пътна мрежа са в лошо състояние и за да финансираме ремонтите е необходимо въвеждането на тол системата, допълни тя.

Превозвачи с писмо до премиера заради тол системата

Ще се опитаме да отворим новата отсечка от 6,5 км на АМ „Струма” преди почивните дни за 24 май, тъй като предполагаме, че ще има по-интензивен трафик по пътищата на България. Строителите имат готовност, съобщи още Аврамова.

„Това е отсечка, която ще облекчи трафика и няма да се налага влизане в Благоевград. Това е отсечка от Благоевград до пътен възел Благоевград - юг. Вчера направихме инспекция на строежа, разговаряхме със строителния надзор и със строителя, проследихме напредъка в изпълнението. Очаквам в близките дни, преди празниците, да има готовност да пуснем пътното платно в завършен вид. От АМ „Струма” остава тежкият участък през Кресненското дефиле. До края на годината трябва да имаме избран строител, да се проектира и да започне строителството. До 2023 г. трябва да приключим с магистралата, за да не изгубим европейско финансиране”, обясни министърът.

Тя уточни, че за пътя Видин-Ботевград в момента се избират изпълнителни. „Очаквам в близките една-две седмици да бъдат отворени и ценовите оферти, подадени за двата ЛОТ-а на участъка от Мездра до Ботевград, така че до края на годината да започнат и реални строителни дейности”, добави тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама