Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

17:50, 26 юни 19 / Политика 25 1354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Медицинските сестри трябва, образно казано, да станат защитена професия, защото просто изчезват, а всеки един от нас е потенциален пациент'', това каза омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг в Благоевград, предаде „Фокус“.

„Проведох среща с повече от 20 медицински специалисти от МБАЛ-Благоевград, които споделиха с мен факта, че в резултат на протестните действия, от една страна, изобщо на съсловието, а от друга страна - от многобройните обещания, които бяха направени от Министерството на здравеопазването и от правителството, в крайна сметка заплатите им са се увеличили в рамките на 60 лв. – от 580 лв. на 640 лв., но обещанията за даване на заплати в размер на 950 лв. като основна стартова заплата не се получават в нито едно лечебно заведение на територията на Благоевградска област, с изключение на получаването на заплатите в болницата в Петрич, които почти ще достигнат тези нива“, коментира тя.

Омбудсманът заяви, че стои зад медицинските специалисти от първия ден на техните протести.

По думите й след първия тур обещания, които министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е дал преди европейските избори и които не са изпълнени, в момента сме свидетели на второ раздаване на обещания, като те са за това, че от 1 юли заплатите ще бъдат увеличени отново с между 150 и 250 лв. за всички медицински специалисти.

Манолова: Източникът на хаос е този, който има властта да го направи, името му сега е Кирил Ананиев

Манолова подчерта, че не вярва в това, тъй като в действията на Министерството на здравеопазването няма визия за това как точно обещаното ще се случи. Тя отбеляза, че включително и медицинските сестри от Благоевград са готови на сериозни активни протестни действия, за да си отстояват правата, защото работят по повече от 12 часа срещу мизерни възнаграждения за непрекъснатите дежурства и нощния труд.

Омбудсманът посочи, че тяхната професия е на изчезване и повече от половината медицински сестри вече са пенсионерки, а наистина здравната система не може да съществува без медицинските сестри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама