Започва принудителното умъртвяване на прасетата в Кресна

07:22, 19 авг 19 25 2306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Институциите започват принудително умъртвяване на прасетата в Кресна. Става дума за над 130 животни. За момента не ясно дали някои от стопаните са убили доброволно прасетата си.

Напрежението в Благоевградско започна, след като в края на миналата седмица във водите на река Струма беше открит трупа на заразено с чума прасе. Местни смятат, че заразеното животно е изхвърлено нарочно. Оплакват се също, че 300 лева компенсация за отгледано прасе, са недостатъчни.

Зам.-кмет на Кресна: Трудно ще убедим стопаните, че прасетата им трябва да бъдат умъртвени

Очаква се нов протест заради мерките на държавата в борбата с африканската чума по свинете. След като на различни места в страната вече няколко пъти недоволни граждани поискаха да не им бъдат умъртвявани прасетата, кметът на Кресна Николай Георгиев излезе с официална позиция, в която плаши с протест заради открито в река Струма прасе.

Георгиев заяви, че заедно със съгражданите си иска категорични доказателства за наличието на заразата в града. За целта предлага, преди да се стигне до умъртвяването на домашните прасета в Кресна, да се вземат проби от животни в различни точки на общината и да се изследват за заболяването. Освен това Георгиев иска предварително собствениците да получат финансовите обезщетения за прасетата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама