Две домашни прасета в Кресненско ще бъдат умъртвени принудително

13:03, 26 авг 19 25 1210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 400 домашни прасета в община Кресна са били доброволно умъртвени, след като преди две седмици беше издадена такава заповед. Причината за принудителното им умъртвяване е откритото мъртво прасе в река Струма, чиято проба за африканска чума по свинете беше положителна, съобщи “24 часа“.

Зам.-кметът на Кресна Валентин Стоичков обясни, че до вчера е бил крайният срок това да се случи, като са останали само две живи домашни прасета. Техните собственици са отказали да свършат това и се очаква в близките дни животните да бъдат умъртвени принудително.

Зам.-кмет на Кресна: Трудно ще убедим стопаните, че прасетата им трябва да бъдат умъртвени

Стоичков добави, че все още не се знае как и откъде мъртвото прасе се е оказало в река Струма. Разследването на случая продължава.

След откриването на мъртвото прасе местните власти определиха трикилометрова предпазна зона, в която всички налични животни трябваше да бъдат унищожени. В десеткилометрова зона пък животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се провеждат ежеседмични клинични прегледи.

Започва принудителното умъртвяване на прасетата в Кресна

Първият случай на заболяването в България е инцидентен - установен миналата година в село Тутраканци, община Провадия. От юли тази година, когато за пръв път заболява домашно прасе в близкото до Никопол село Жернов, чумата бързо се разпространява по всички възможни начини - чрез домашни животни, отглеждани по селата, чрез диви животни и чрез индустриални свинекомплекси.

Към момента в страната има общо 34 огнища при домашните свине.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама