Установиха трети случай на африканска чума в област Благоевград

14:25, 24 сеп 19 / Общество 25 1224 Topnovini
1

Трети случай на африканска чума по свинете е констатиран в област Благоевград, каза за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Михаил Бащавелов.

Поредният случай е установен при дива свиня на територията на Национален парк "Пирин", в рамките на горските стопанства на Разлог и Симитли.

Откриха африканска чума по свинете в Момчилград

''За да се ограничи инфектираната зона, са предприети мерки'', допълни д-р Бащавелов, като е ограничен достъпът на хора и превозни средства. Разрешено е преминаването само на служители на ОДБХ, на Изпълнителната агенция по горите, пожарната, полицията и РИОСВ.

''В момента екипи на Областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки в цялата област във връзка с доброволното умъртвяване на домашни прасета'', каза още д-р Бащавелов. Те ще продължат до края на месеца.

Обработват се и документите, постъпили от общините, след което на стопаните, спазили определения от областната епизоотична комисия срок, ще бъдат изплатени средствата, предвидени за биосигурност и дезинфекция.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани