Благоевград чества 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

07:20, 05 окт 19 25 2946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Благоевград отбелязва 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата празнична програма.

Празничният ден ще започне в 09.30 часа с Панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“.

В 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на България. Ще бъде извършен тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето. В 10.45 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“. След това, от 11.15 часа, предстои концерт на Ансамбъл „Пирин“.

Началото на втората част от празничната програма на 5 октомври ще бъде поставено с Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“. Сесията започва от 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.

В 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония“.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама