„Пирин пеллет“ ЕООД с акт от РИОСВ – Благоевград

14:00, 07 ное 19 25 2175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акт по Закона за чистотата на атмосферния въздух е съставен на „Пирин пеллет“ ЕООД, гр. Разлог за нерегламентирано изпускане на фини дървесни трици и прах от инсталацията за производство на пелети на дружеството в гр. Разлог. Нарушението е установено при проверка на РИОСВ – Благоевград, след публикация в медиите за замърсяване на въздуха от дейността на дружеството.

При проверката на място на 26 септември  са извършени контролни измервания на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от две изпускащи устройства на инсталацията, която работи в непрекъснат режим. Резултатите са показали спазване на нормите за допустими емисии по двата контролирани показателя - прахообразни вещества  и органични вещества, определени като общ въглерод. Установено е обаче,  че в резултат на повредено пречиствателно съоръжение и прекъсната връзка на аспирационната система на площадката, фините дървесни трици и прах се изпускат неорганизирано в атмосферния въздух. В резултат на това е замърсен терен с площ 280 м2 и дебелина на слоя дървесни трици и прах - 7-8 см. За отстраняване на неизправността на пречиствателното съоръжение, РИОСВ – Благоевград е дала предписания, които дружеството е изпълнило в срок.  

Според наказателните разпоредби на Закона за чистотата на атмосферния въздух, за допуснатото замърсяване, на дружеството ще бъде наложена имуществена санкция в размер от 500 до 5000 лв.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама