Кметът на Банско: Карантината беше крайно наложителна мярка

07:49, 18 мар 20 25 2967 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От вчера Банско е под карантина по препоръка на оперативния щаб за борба с разпространението на коронавируса и със заповед на здравния министър. Входът за града тази сутрин е затворен и се извършва дезинфекция, съобщи bTV. Всички, които имат адресна регистрация в Банско, могат да се приберат в града до 20 ч. на 18 март, но никой не може да го напуска.

Три  са положителните проби само за един ден, а заразените са работили в ски зоната и в увеселителни заведения. В града се допускат само доставчици на хранителни продукти след дезинфекция и проверка на превозните средства.

Карантината в града е за 14 дни – хората могат да излизат само до хранителни магазини и аптеки. Полиция ще патрулира в града и следи за спазване на ограниченията. Снощи хора, които искат да напуснат града, бяха пуснати след измерване на температурата.

"Това беше крайно наложителна мярка. Градът трябваше да бъде освободен от всички външни хора", заяви кметът на Банско Иван Кадев по отношение на блокадата в града заради разпространението на коронавируса. 

Достъпът трябваше да бъде преустановен още преди 10 дни, коментира той. По думите му животът ще тече както до сега, с изключени на това, че са ограничени всички придвижвания на хората. “Тези, които имат нужда от храна и лекарства, ще бъдат пропускани. Убеден съм, че няма да има недостиг на храна и лекарства, хората, които зареждат магазините, ще бъдат пропускани”, обясни той. 

На въпрос дали има блокирани туристи в Банско, кметът съобщи, че такива случаи има, но съгласно заповедта на МЗ тези лица остават под карантина в хотелските комплекси. Туроператорите и хотелиерите трябва да поемат допълнителните разходи за карантината на туристите, след като не спазиха заповедта за ограничаване на туристопотока, допълни кметът на Банско.

Блокираните в курорта, ще останат там през следващите дни, ако не се организира транспорт от съответните туроператори. “Съответните туроператори ще трябва да организират извеждането на хората под конвой и изпращани директно до летището”, заяви той. 

80 са туристите, отцепени в хотел на „Лъвов мост”

Четирима граждани на Израел, които са били на почивка в Банско, са дали положителна проба за COVID-19, когато са се прибрали у дома, каза почетният консул на Израел в България Орлин Мандов. По информация на Мандов четиримата заразени са били в различни групи в курортния град.

Банско под карантина: Забраниха влизането и излизането от града

 

Междувременно стана ясно, че мъжът от Троян, който е работил като ски учител в Банско, и за когото бе потвърдена положителна проба на коронавируса, се чувства по-добре. Той е настанен с двустранна бронхопневмония в ловешката болница.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама