148 тествани за ден в Банско

19:13, 12 апр 20 25 3442 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

В Банско започна масовото тестване, което трябва да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина. 

Рекорден брой от 148 тествани души отчетоха днес, съобщи БНТ. Тестването с бързите тестове започна сутринта около 10:30 часа, като първи минаха лекари от болницата в Разлог, медици от спешния център и полицаи.

Бързите тестове са показали, че при петима има антитела и изграден имунитет. Три  от резултатите с бързите тестове показват наличие на прясна вирусна инфекция.  

На всички е направен PCR тест, като пробите са изпратени в национална лаборатория.  Хората са в добро състояние и са поставени под домашна карантина.

Снимка: БГНЕС

Тестват жители на Банско с 2000 теста, дарени от Пеевски

С тестовете, които са получени в Банско, ще могат да се изследват повече от половината от жителите на общината, стана ясно от кмета Иван Кадев. 

"Това са най-рисковите групи, които още от самото начало – от въвеждането на извънредното положение, а впоследствие и през карантинния период, бяха в непосредствен контакт с хора, включително и с болни, преминали през стадий на заболяването. Малко промяна въведохме, защото бяхме уверени от здравните служби, че трябва да преминат най-напред рентгенолозите от МБАЛ-Разлог, след това медиците от Спешния център и служителите на полицейското управление”, каза кметът на Банско, предаде БГНЕС.

"Доколкото имам информация, около 15-20 минути са необходими за тестването на един човек, това означава приблизително по 4-5 души за един час. Ще работят два екипа", добави Кадев. Органите на МВР и общинските власти следят за реда на изследваните, за да няма струпване на хора.

Снимка: БГНЕС

Тестването, започнало навръх Цветница, може да продължи и месец. "Тестовете за община Банско са повече от 4000. Има откази от хора, които казват, че не виждат необходимост от това, тъй като не са били в допир със заразени. Всичко е доброволно в крайна сметка", завърши кметът на Банско.

Блокадата на Банско падна

"Това изследване се прави с цел статистика, за да видим колко хора в Банско са срещали вируса. Около 50-60 души на ден вероятно ще бъдат тествани. Има технично време от около 15 минути и между тестовете. На място ще бъдат съобщавани резултати. Ако в момента има положителен тест – бегом вкъщи под карантина, изолацията му ще стане с бърза помощ или личен автомобил", заяви д-р Татяна Джупанова, представител на РЗИ-Разлог.

Освен осигурените от Националния оперативен щаб, 2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от народния представител Делян Пеевски.

Снимка: БГНЕС

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.  #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама