Благоевград окончателно остана без кмет

17:04, 16 апр 20 25 3611 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Върховният административен съд окончателно отстрани кмета на Благоевград Румен Томов, съобщиха от съда. Причината е, че Томов, който беше подкрепен от БСП на последните местни избори, е нарушил закона, като не е излязъл навреме от една от фирмите си. Жалбата срещу него беше подадена от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ).

„Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън законовия срок“, посочват от съда.

Жители на Благоевград излязоха на протест в подкрепа на кмета Румен Томов

Пред журналисти Томов отправи благодарности към ВАС, както и към адвокат Ася Гебова за "мъдрото решение и мъдрите действия". Той определи управлението на екипа си през изминалите шест месеца като отлично.

"Постарахме се да направим всичко необходимо, за да обърнем управлението на общината към хората, да създадем условия за по-добър живот и да се борим с настоящата пандемия в града, за което мисля, че се справяме отлично. Нямам никакво намерение да разочаровам 19 000 жители на община Благоевград, които са гласували за мен. Каквото и да стане продължаваме нататък, защото хората на община Благоевград са най-важни и ние, мога да кажа смело, в тези шест месеца работим за тях", заяви той, цитиран от БНР.

Предстои ОИК – Благоевград да се събере на заседание и да подложи на гласуване проект за решение, съответно с мотивната част на решението на Върховния административен съд. Председателят на ОИК Благоевград Мартин Бусаров прогнозира, че нови кметски избори могат да се проведат през есента.

Медувременно темата коментира и премиерът Бойко Борисов. Попитан как ще се проведат избори в условия на извънредно положение, той отговори, че такива ще има след отмяната му.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама