Кулинарен фестивал връща туристите в Банско

19:19, 01 авг 20 25 3307 Шрифт:
Редактор:

Под мотото „Уникално Банско“ днес в града под връх Тодорка започна кулинарен фестивал, който представи традиционните местни ястия, съчетани с неповторимия бански фолклор.

Организатор на кулинарния фестивал са задругата на банските механджии и община Банско. Празникът се проведе в района на черквата „Света Троица“, съобщава БГНЕС.

“Добре дошли в Банско, с тази красота възраждаме една стара традиция - срещите по банските разкръстици, където са се вихрили истински стари български хора с автентични и неповторими бански песни с хумор. Там, където се показвали най-красивите дрехи на банскалийката, хубавите ергени - откъдето е тръгвало сгодяването“, приветства гостите на града самодейката Елена Калайджиева.

Тя покани всички, които обичат автентичната кухня на Банско, носиите и песните.

„Който веднъж дойде, той не може да заличи Банско от спомените и сърцето си“, категорична бе Калайджиева.

Тя призна, че туристите в Банско са много намалели, но сърцата на банскалии са големи и надеждата е винаги с тях.

„Не се страхувайте - Банско е неповторимо, красиво, и е магия, чакаме ви, обичаме ви“, призова Калайджиева.

„Банско е уникално още от създаването си - с природата, хората и традициите тук, и силния борбен дух на предците ни, който се предава и на нас, и на туристическия бизнес“, каза Малин Бистрин - председател на Съюза на туристическия бранш в Банско.

Снимка: БГНЕС

Той допълни, че туризъм се римува с оптимизъм и вярва, че въпреки трудностите в началото, енергията на природата и планината, и силата на Банско и кулинарната култура на българина, ще бъдат техни гости и винаги добре дошли.

14 механи от Банско наредиха традиционните местни ястия като „чомлек, цалуварки, капама, кажел с комбари“ и др., на които се насладиха туристите в курортния град - първият и единствен български град, затворен през зимата заради пандемията с КОВИД-19.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама