Само с 500 гласа повече: Ниска активност и на балотажа в Благоевград

20:50, 04 юли 21 / Политика 25 5648 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

С ниска е избирателна активност приключи вторият тур на местните избори в Благоевград - 28.46 %. Гласувалите са с 500 гласа повече, сравнено с първи тур. През деня са регистрирани три жалби и един сигнал, предаде „Фокус“.

На балотажа жителите на града избираха между кандидатa на „Има такъв народ“ Илко Стоянов и отсранения от поста кмет Румен Томов, който е подкрепен от БСП.

Стоянов получи най-много гласове на първия тур миналата седмица (35%), но това не бе достатъчно, за да спечели битката за поста. Томов пък бе подкрепен от 28.65% от гласувалите. Трети остана кандидатът на ГЕРБ Антон Тодоров, който отпадна от надпреварата.

Освен с краха на ГЕРБ, първият тур в Благоевград ще се запомни и с рекордно ниската избирателна активност - под 28%. Това означава, че до урните са отишли три пъти по-малко хора в сравнение с местния вот през 2019 г.

Изборите в Благоевград бяха своеобразна генерална репетиция за предсрочния вот следващата седмица, защото бяха първите проведени изцяло машинно. В самия изборен ден нямаше данни за нарушения или проблеми с машините.

Избори в Благоевград, тест за държавата

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама