ДНСК ще сезира прокуратурата при нарушения по Южното Черноморие

14:07, 26 яну 19 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Строежите в района на „Св.Тома" и „Алепу“, вилното селище до „Арапя“ и строителството на къмпинг „Градина" се спират от понеделник и започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и плаж  „Алепу“. Това обяви на пресконференция в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов. Според него със сигурност има нарушения при строителството на Арапя. Причината е, че то е издадено на база стария устройствен план от 2005-а година. Три години по-късно обаче той е трябвало да бъде актуализиран според новото законодателство за Устройство на черноморското крайбрежие, а това не се е случило.

Началникът на ДНСК информира, че при започналото строителство на 23 ваканционни сгради в района на къмпинг "Арапя", освен констатираните пропуски при проверката, се установява и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, тъй като липсват схеми за захранване с вода, ток и канализация на обектите. Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007-а година, със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, отчете той.

Арх. Иван Несторов каза още, че резултатите от проверките ще са ясни в срок до една седмица. При наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж.
„Нашият приоритет е ДНСК да осъществява постоянен и ефективен контрол на всички обекти и обществото да усети, че държавата е на мястото си“, коментира арх. Несторов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама