ВАС разреши да се строи около плаж ''Корал''

13:50, 30 яну 19 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВАС  е разрешил няколко строежа около плаж ''Корал''. Решенията на върховните магистрати отменят спирането на строителни дейности в района и позволяват изграждането на части от спорното от години ваканционно селище в региона, предаде БНР.

1.  В решение на ВАС от 10 януари се потвърждава подобно решение на Бургаския административен съд още от март, 2018 г. С него е отменена заповед на РДНСК от 2017 г., с която се провъзгласява за нищожно разрешително за строеж, издадено от Община Царево през 2007 г. за „Хотелски комплекс „Корал резидънс“ – апартаментна хотелска сграда В 3“. Самото строително разрешително е презаверявано два пъти – през 2010 и през 2016 г.

За целия комплекс са проведени общи екологични процедури, които са показали, че строежът няма да навреди на природата и биологичното разнообразие. Окръжната прокуратурата, обаче, протестира строителното разрешително, защото е „допуснато грубо нарушаване и неспазване на разпоредбите на Конституцията, ЗУТ, ЗООС, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и ЗБР“. Строителната инспекция провъзгласява издаденото разрешително за нищожно, защото ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда - б.а.) е изтекла (извършена е през 2004 г.), трябвало е да се направи екологична оценка и оценка за съвместимост, в имота има сиви дюни. Наличието на дюни се потвърждава в съдебното дело и със специализираната карта.

Според бургаските магистрати, част от нормите, които трябва да се прилагат, не са били приложими към момента на издаване на строителното разрешително. Отделно, парцелът е урбанизирана територия и не е задължителна ОВОС, не попада и в защитена територия. Съдът е категоричен, че не може строителното разрешително да бъде обявено за нищожно на база на тези основания.

РДНСК обжалва това пред Върховния Административен Съд. С решение, публикувано на 10 януари 2019 г., магистратите потвърждават тезите на своите колеги от Бургас. Посочват, че липсват доказателства, към издаването на разрешителното, за наличието на дюни на плаж „Лозенец Кум Кашла“.

Това далеч не е единственото решение в тази насока.

2. Аналогично е произнасянето на Бургаския административен съд за „Хотелски комплекс „Корал резидънс“ – апартаментна хотелска сграда С“, на 28 март 2018 г. РДНСК отново, с почти същите мотиви, отменя строителното разрешително, издадено през 2007 и отново презаверено през 2010 и 2017 г.

Решенията са идентични, издадени в един и същи ден от един и същи съдия – Диана Ганева.

РНДСК отново обжалва пред ВАС, които с подобни мотиви потвърждават решението на колегите си от Бургас на 15 ноември

3. През ноември 2009 г. Община Царево издава и разрешително за „Вертикална планировка и обслужващи частни улици и алеи“ към същия комплекс. То е презаверено през 2012 г. От РНДСК го провъзгласяват за нищожно през 2016 г. Фактите, които строителната инспекция сочи, са идентични, с идентични мотиви и съдът отмяна тяхната заповед. Решението е от 21 март 2017 г., то се обжалва пред ВАС. Върховните магистрати го потвърждават на 14 февруари 2018 г.

Сред основните мотиви на магистратите, които отменят заповедите са, че никъде няма доказателства, че дюните са били там, когато са давани строителните разрешителни или са се появили в последствие.

4. И още – ВАС потвърждават редица решения за същия комплекс – за обслужваща улица, за други части от ваканционното селище… Проверените от нас решения, всъщност първоначално са именно на бургаските магистрати. Делата са десетки, за всяка една част от ваканционното селище.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама