Профилактика на болни у дома е новата социална инициатива в Бургас

15:30, 04 фев 19 25 1164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекари и медицински сестри ще посещават самотни възрастни хора в Бургас. Това е част от новия проект на социалното министерство за социален патронаж. Медиците ще извършват контролни прегледи и ако се наложи - хоспитализация в болница.

Голяма част от възрастните хора в Бургас нямат възможност да посещават личните си лекари редовно или да стигнат до здравно заведение. Такъв е случаят и на 68-годишния Слави Ангелов, който страда от Паркинсонова болест.

''Схваща се всичко, кръстът, мускулите се схващат от Паркинсона, всичко се схваща. Трудно много трудно се справям и с яденето и с всичко'', каза Ангелов пред БНТ.

Идеята се родила още преди три години, като целта на общината била да се обединят две социални услуги в една - социален патронаж и медицинско обслужване по домовете.

''Освен обслужването с храна, почистването на дома да има с нас представител лекар, който да преглежда тези наши пациенти и когато констатира, че има проблем някакво заболяване да може да се реагира'', каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Медицинските мобилни екипи ще посещават възрастните хора и ще правят профилактични прегледи.

''Чрез тази програма ние ще закупим автомобили, с които ще можем да обслужваме територията на общината. С тях ще помагаме и на другите общини'', добави Николов.

По този програма на социалното министерство могат да се възползват и другите общини. Те трябва да кандидатстват за финансиране до края на февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама