Кабелните оператори: Знаехме за акцията преди два месеца, както и от кого е поръчана

12:46, 14 юни 19 25 2642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, където се разпространяваха стотици програми под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях". Това се казва в декларация на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“.

Румяна Арнаудова: Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България

Акцията води до нарушение на всички надлежно сключени договори с ТВ програми, спирайки излъчването им. В резултат дейността на кабелните оператори там бе насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството, продължават кабелните оператори в своята декларация.

"Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури, които от своя страна в старанието си многократно превишават правата си.

Всички кабелни оператори в страната, които извършват закононарушения, ще бъдат проверени

"Големите потърпевши от тази „ювелирна“ акция обаче се оказаха обикновените хора в посочените населени места, които останаха през 21-век в страна-членка на ЕС без телевизия и интернет. Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции", заявяват от сдружението.

"Спирането на интернет блокира дейността на редица общини и банки, особено в Югозападна, Централна Южна България и Бургас, бизнесът е парализиран, а граждани се самоорганизират за протести.

И кюстендилци без кабелна телевизия и интернет след акцията на ГДБОП

„Ювелирната“ акция има и още една тежка последица – преустановена бе дейността на местните телевизии „Рила“, „Канал 0“ и „Източни Родопи ТВ, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните си места. Т. е. затворена беше цяла една медия. И после се питаме защо България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което срам за страна-членка на ЕС.

Предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и лицата, които инспирираха и допуснаха тази срамна „ювелирна“ акция следва да поемат своята отговорност.

Кабелните оператори, законно работещи от десетки години, сме потресени от безскрупулните действия на поръчителите и организаторите на тази кампания! С настоящото апелираме медиите да отразят обективна и реална картина за случващото се и да предоставят възможност на потърпевшите да изкажат и своята гледна точка", заявяват още от сдружението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама