Президентът и общественици се поклониха пред паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

21:48, 17 авг 19 / Политика 25 3550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 18 срещу 19 август 1903 г. в местността “Петрова нива” Вътрешната македоно-одринска революционна организация взима решение за обявяване на Преображенското въстание в подкрепа на избухналото в Македония Илинденско въстание. На това място е обявено новото въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободна България.

Събитието при “Петрова нива” уважиха президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда Националният възпоменателен събор в историческата местност, председателят на ПП АБВ Румен Петков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, а Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от въстанието. За да отдадат своята почит към героите са дошли още областният управител Вълчо Чолаков, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, зам. – кметът на Бургас Красимир Стойчев, депутатът Ивелина Василева и други.

"Съборът на “Петрова нива” винаги е празник, източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост", каза на “Петрова нива” председателят на ПП АБВ Румен Петков.  

"Случилото се на “Петрова нива” е най-значимото събитие в цялата история на Странджа", заяви кметът Илиян Янчев, като посочи, че "тук е започнал дългият път, който по-късно е посипан с много кръв и с много жертви, но в крайна сметка, благодарение на илинденци, днес сме свободни".

"Изключително много тачим този ден и мисля, че всички българи днес трябва да са тук – пред костницата на Георги Кондолов, да запалят свещ в църквата на Света Петка и да се поклонят пред паметника на героите преображенци. Те заслужават нашето уважение!“, каза в заключение Янчев. 

В своето слово Румен Радев изтъкна: "На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си.

Едно народно въстание, един подвиг, за който с готовност и дори с нескрито удоволствие бедният селянин от странджанските и родопските усои и полският работник от одринските степи заделяха от оскъдния свой и на децата си залък, за да си набавят оръжие“.

Президентът припомни, че след конгресите в Смилево и Солун, делегатите от Одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо със своите братя от Македония и да принесат и своя дан към олтара на революцията. "От Илинден, през Преображение, до Кръстовден македонските и тракийските българки водят епична битка за свобода, избирайки достойната смърт пред скотския живот."

„Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, но и хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!“, завърши речта си Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама