Монтираха бронзова пластика, която разказва на туристите в Бургас историята на Часовника

19:10, 29 авг 19 25 2275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Под Часовника, любимото място за срещи на поколения бургазлии, днес художникът Кольо Кехайов монтира плоча от бронз, разказваща неговата история през годините. Върху нея са изобразени различните локации, на които се е наложило да бъде местен този градски символ през годините. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Часовникът е закупен и донесен в Бургас от двамата инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев. Това се случва през 1936 г. Механичното съоръжение е монтирано върху фасадата на тогавашната сграда на Общината.

В края на 30-те години на миналия век се случва важно събитие от историята на града. Старата сграда на Общината е съборена, за да бъде построена на нейно място сегашната. Налага се преместване на Часовника на ъгъла, където се събират улиците "Александровска" и "Богориди" (там е имало магазин за ризи). На това място той остава до 1985 година.

През 1993 година художникът Кольо Кехайов и Стефан Николов възстановяват любимия градски символ и го поставят  там, където се намира до днес. Неотдавна Община Бургас закупи нов механизъм и реставрира корпуса на Часовника.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама