Съдът не уважи иска на МРРБ за случая с разораването на дюни на плаж Смокиня

16:36, 10 сеп 19 25 3112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Процесът за разораните дюни на къмпинг "Смокиня" ще се гледа по реда на особените правила. Това стана ясно по време на разпоредителното заседание по делото в Бургаския окръжен съд.

Така единственото наказание, което може да бъде наложено на обвиняемите за унищожаването на природни забележителности, е глоба. Преди да влезе в съдебната зала прокурорът заяви, че предвидените в закона санкции за унищожаване на природна забележителност са прекалено меки. С оглед степента на обществената опасност на този вид престъпление, според мен трябва да бъде завишено наказанието - до три години лишаване от свобода и глоба от 2 до 10 хил. лева, заяви прокурорът Ангел Георгиев.

В съда днес беше внесен граждански иск от регионалното министерство, с който се настоява за обезщетение в размер на 200 000 лева за причинени имуществени вреди. Парите, считат от ведомството, трябва да бъдат платени от бизнесмена Иван Нончев и неговия помощник - 24-годишният Манол Пазвантов, който през януари т.г. изравни със земята дюните в имота на бизнесмена в к-г „Смокиня“ срещу 1 000 лева.

Защитата оспори иска като уточни, че в случая липсва акт за държавна собственост. Именно това, че дюните се намират в частен терен, собственост на Иван Нончев, даде основание на съда да отхвърли иска на министерството.

Според съдия Катя Господинова посочването на имуществени вреди по никакъв начин не засяга интересите на подсъдимите, напротив – то е в тяхна полза. Предмет на настоящото дело е унищожени ли са дюните или не, а не изследване на собствеността им. Магистратите не приеха и искането за ново разглеждане на делото заради пропуски в обвинителния акт. Решението им може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Бургас.

Няма имуществени вреди, с оглед на което са налице всички предпоставки по чл.78-А производството да протече по реда на особените правила, което производство по глава 28 предвижда освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Което предстои на доказване в предстоящия наказателен процес”, поясни съдия Катя Господинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама