ГЕРБ със сериозен превес в Бургаско

14:55, 28 окт 19 25 1366 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ има със сериозен превес в Бургаска област след първия тур на местните избори. Областният град беше и първата категорична победа на партията на Борисов, където досегашният кмет Димитър Николов спечели четвърти управленски мандат. Освен в Бургас ГЕРБ жъне успехи и в Айтос, Камено, Малко Търново, Поморие, Средец и Царево. ДПС печели в Руен, а Несебър е с нов-стар кмет, който в момента е в ареста по обвинения за търговия с гласове. В неделя партията на Борисое ще продължи борбата си за Приморско, Созопол, Средец и Сунгурларе. Кандидатът на ГЕРБ отпадна от битката за Карнобат и там вторият тур ще се проведе между досегашния кмет Георги Димитров и Тодор Байчев от БСП.

Димитър Николов и ГЕРБ печелят в Бургас

Ето и подробностите:

Кметът на ГЕРБ в Община Айтос Васил Едрев ще управлява за трети мандат. За него са гласували 57.87% от отишлите до урните. Кандидатът на ДПС Ивалин Йоданов е подкрепен от 24.13%, а Палемн Чолаков от БСП – от 16.13%. По-малко от 3% са използвали опцията „Не подкрепям никого“.

Куриозен е случаят в кметство Черна могила, където 100% от гласовете отиват за единствения кандидат за кмет Юсеин Юсеинот ДПС. Нито един от гласувалите не е отбелязал опцията „Не подкрепям никого“.

ГЕРБ постига убедителна победа и в Бургас, където Димитър Николов ще управлява четвърти мандат. На първи тур за него са гласували близо 66% от упражнилите правото си на вот. Втори далеч зад него остава кандидатът на БСП Николай Тишев, когото са подкрепили малко над 10%. Живко Табаков от ДБГ получава 6.47% от гласовете, а кандидатът на Средна европейска класа Константин Бачийски – 5.95%. За всеки от останалите 6 кандидата са гласували по-малко от 3% от избирателите. Малко над 3% не са подкрепили нито един от явилите се на избори.

Голяма победа записва ГЕРБ и в Камено, където досегашният кмет Жельо Вардунски е одобрен от близо 70% от гласувалите. Кандидатът на БСП Цветомир Петров получава 21.06% от гласовете, а Иван Кузманов от НФСБ – 6.4%. Малко над 2% не са подкрепили нито един от тримата.

Балотаж ще има в Карнобат, където на втори тур отиват досегашният кмет Георги Димитров и Тодор Байчев от БСП. На първи тур издигнатият като независима кандидатура Димитров събира 38% от гласовете, а Байчев – 36%. Владимир Крумов от ГЕРБ отпада от състезанието с 22.8% от гласовете. Малко над 3% не са харесали нито един от кандидатите за кмет.

Победната серия на ГЕРБ продължава и в Малко Търново където кметът Илиян Янчев печели трети мандат от раз с подкрепата на 73.6% от гласувалите. 15.22% от отишлите до урните са гласували за Николай Костуров от Средна европейска класа, а за Георги Бъклев от БСП са дали своя вот 9.58%. „Не подкрепям никого“ са посочили 1.6% от гласувалите.

Интересна е ситуацията в Несебър, където нов мандат спечели досегашният кмет Николай Димитров, който бе арестуван седмица преди вота по обвинения за търговия с гласове. Независимият кандидат печели 59.49% от гласовете и си осигурява победата още на първи тур. Втори остава Атанас Терзиев от ГЕРБ с 35.99%, а трети е Красимир Косев от „Подем“, за когото са гласували под 2%. Близо 3% са гласували с „Не подкрепям никого“.

Досегашният кмет на Поморие Иван Алексиев донася петата победа на ГЕРБ в областта. За него са гласували близо 70% от отишлите до урните. Втори е Никодим Стоянов от БСП с подкрепа на 15.6% от гласувалите. Малко над 8% събира кандидатът на АБВ и „Движение 21“ Янчо Славов. 6.23% са предпочели опцията „Не подкрепям никого“.

Малко не достигна на кмета на Приморско Димитър Германов да спечели нов мандат на първи тур. За кандидата на ГЕРБ са гласували 48.81%. Негов съперник в неделя ще е Стоян Василев от местна коалиция МИР, за когото на първи тур са гласували 17.23%. В надпреварата участваха още Димитър Димитров от ВМРО-БНД (16.74%), Захарина Неделчева от СДС (15.75%). „Не подкрепям никого“ са отбелязали 1.47%.

ДПС записва победа в Руен. Исмаил Осман е старият нов кмет на общината с подкрепа от 81%. Вежди Орманов от ГЕРБ получава 13.16% от гласовете, а кандидатът на БСП Марийка Петрова малко под 3% - толкова са и бюлетините с отбелязано „Не подкрепям никого“.

ГЕРБ и БСП ще мерят сили на втори тур в Созопол. След първи тур с преднина е кандидатът на БСП Тихомир Янакиев, който е подкрепен от 45.12% от гласувалите. За Красимира Германова от ГЕРБ своя вот са дали 32.68%. Трети в надпреварата остана Георги Пинелов от ПП „Мир“, зад него се нареждат Костадин Мархолев от ВМРО-БНД с 6.55% от гласовете, Весела Райкова-Грекова от „Демократична България“ с 1.73% и Виолина Райнова от „Движение 21“ с 0.64%. „Не подкрепям никого“ са отбелязали 1.66%.

ГЕРБ отива на балотаж и в Община Средец. Досегашният кмет Иван Жабов не успя да събере повече от половината гласове и ще трябва да се яви на втори тур, за да спечели нов мандат. За него вчера са гласували 47.36% от пусналите бюлетина. Разлика от 14 гласа определи неговият съперник да бъде Живко Гърков от СДС, за когото са гласували 25.44%. Той изпревари с минимална разлика кандидатът на БСП и ПП „Възраждане“ Иван Кичев, който получи 25.23% от гласовете. Малко под 2% от гласувалите са предпочели опцията „Не подкрепям никого“.

Втори тур ще се проведе и в Сунгурларе. Кандидатът на ГЕРБ Георги Кенов ще се опита да направи пробив в общината, която до този момент беше ръководена от ДПС. На първи тур той получи подкрепата на 42.92% от гласоподавателита. Досегашният зам.-кмет Хатидже Георгиева има аванс от близо 4%, след като вчера за нея гласуваха 46.65%. Назад останаха Диана Гурева от БСП с 5.16% и Живко Йорданов от ПП „Възраждане“ с 3.62%. „Не подкрепям никого“ избраха 1.65% от гласувалите.

И в тази община има кандидат за кмет на кметство, който е получил 100% одобрение. Това е Ахме Христем от ДПС – единствен кандидат за кмет на село Костен. Нито един от гласувалите вчера не е отбелязал опцията „Не подкрепям никого“.

ГЕРБ печели изборите в Царево на първи тур и досегашният кмет Георги Лапчев ще управлява още един мандат. За него са гласували 62.69% от упражнилите правото си на вот. Втори остава Емил Пейчев от ПП „Движение Гергьовден“, а след него се нарежда Живко Жеков от БСП с 13.74% от гласовете. Дико Диков от ВМРО-БНД е подкрепен от малко под 2% от гласоподавателите, а 1,49% са предпочели да не подкрепят никого.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама