Съдът отстрани от длъжност двама инспектори от БАБХ-Бургас, задържани за подкупи

11:45, 30 окт 19 25 2512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът отстрани от длъжност двама служители от в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Нови двама са обвинени за участие в групата за подкупи, съобщиха от прокуратурата.

Апелативният специализиран наказателент съд отстрани от длъжност главните инспектори от БАБХ-Бургас Денка Нгуен и Димо Господинов. Те са сред петимата служители, привлечени към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура на 28 август за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на област Бургас. Като ръководител на групата беше обвинен директорът на Областната дирекция.

Петимата служители бяха задържани на 27 август в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Петима от БАБХ- Бургас с обвинения за получаване на подкупи

Според събраните доказателства, от началото на 2016 г., в качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи, участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти бяха установени в Бургас, кк Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място. Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето от посочен от тях човек на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“.

На петимата обвинени през август бяха определени парични гаранции, припомнят от прокуратурата.

В хода на разследването бяха събрани нови доказателства за участие престъпната група на още двама служители в Областната дирекция – Етери Затикашвили и Деян Стойков. В средата на октомври Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двамата за участие в групата и им определи мерки за неотклонение гаранции в пари.

Отстраняването от длъжност на двамата служители в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Денка Нгуен и Димо Господинов не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама