Няма опасни отпадъци в откритите в Бургас контейнери с боклук

12:14, 20 яну 20 25 1706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма радиоактивен или токсичен отпадък сред откритите на бургаско пристанище 20 контейнера с боклук от Италия. Това обясни на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, съобщи „24 часа“.

Той допълни, че има установено единствено несъответствие между декларирания и установения отпадък. По документи в контейнерите е имало пластмаса и каучук, но при проверка са открити още желязо, хартия и текстил.

Контейнерите са били предназначени за фирма в Плевен, заявиха от прокуратурата във Варна. Тази информация се разминава с изявлението на управителя на компания „Блацион“ Горан Ангелов, която е внесла отпадъците. Според него боклукът е бил предназначен за ТЕЦ „Бобов дол“, предаде БГНЕС.

Прокуратурата проверява 20 контейнера с боклук от Италия на бургаско пристанище

"Ще търсим съдействие от международните полицейски служби, ще бъдат изготвени европейски заповеди за разследване с цел събиране на доказателства на територията на други държави. При събиране на достатъчно доказателства, които да сочат виновност на едно или няколко лица, те ще бъдат привлечени като обвиняеми", каза наблюдаващият прокурор Антоанета Маркова.

"Установяват се всички дружества и лица, които имат отношение към вноса, превоза и крайния транспорт до фирмата получател, която е от град Плевен и се занимава с преработка на отпадъци", каза зам.-директорът на Областната дирекция на МВР Емил Павлов. Той уточни, че са направени замервания от Гражданска защита и РОИСВ, но не са открити опасни отпадъци.

Назначени са експертизи, които да установят точния вид на отпадъците в 20-те контейнера. Образувано е досъдебно производство по чл.353 Г от НК, който предвижда лишаване от свобода до 4 г. и глоба от 2000 до 5000 лв.

Акцент на деня: Е-е-е-е, и замириса на... боклук

"Към момента, в който беше получена информация, бяха ангажирани не само службите и прокуратурата, но и всички държавни органи, които имат отношение по случая", заяви още Георги Чинев.

Както по-рано съобщиха от прокуратурата, 20-те контейнера с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември 2019 г. На товара е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия, а получател - българското търговско дружество "Блацион" ООД. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония. Двете фирми са свързани и с откритите контейнери с боклук във Варна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама