Ето защо Радев не е подписал указа за отделянето на Обзор от Несебър

15:56, 29 мар 22 25 3092 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 3000 писма ще бъдат входирани до президента Румен Радев. Всяко от тях съдържа въпроса защо се бави указът за отделянето на Обзор и още 6 села в самостоятелна община, за което се проведе референдум преди година.

Дата на провеждането на референдума е 28 февруари 2021 г., но след една година и един месец указ на президента все още няма. Затова и хората са предприели тази инициатива.

Куриерите, които ще занесат писмата на президента, ще поискат и спешна среща с него и правните съветници за решаването на казуса. „Молим президента и вярваме в него и в неговата справедливост. Да се спазват законите и конституцията на България. Това е желанието на всички хора от Обзор и селата“, обясни Христо Янев – кмет на Обзор, цитиран от bTV.

След референдума: Обзор обяви независимост от Несебър

Той беше категоричен, че това не е протест, а инициатива. „Ще помолим президента да разпише указа и да спази пряката демокрация, на която той винаги е казвал, че много държи. На прага сме на летния сезон, а всичко е с краката нагоре. Тепърва ще трябва да се отдават търговски площи и пак ще има репресия от община Несебър. Няма да се дадат търговски площи на много хора и това е“, казват хората от Обзор. Те се закандват дори да разпънат палатков лагер пред президентството, ако е нужно.

Една година продължават протестите и контрапротестите „за“ и „против“ създаването на нова община с административен център Обзор. Днес ще се проведе и поредният протест срещу решението от референдума в село Бяла.

Както през последната една година нашето мнение е, че община Обзор не трябва да има, не е рентабилна, не е в обществен интерес. Продължаваме да твърдим, че това е частен корпоративен интерес и най-вероятно, ако, не дай Боже, президентството не може да устои на натиска на тези хора, които нямат нищо общо с Обзор, както се е оказало през последната една година, това ще бъде първата частна община в България“, заяви Росица Ракова пред БНР. Тя беше част от изпълнителната комисия, внесла в общинския съвет на Несебър предложението за контрареферендум.

По-късно от президентството излязоха с позиция: „В Закона за административно-териториалното устройство на Република България е предвидена процедурата за създаване на нова община, както и формално-юридическите условия, на които тя трябва да отговаря.

До момента някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор за правната сигурност, за установяването на стабилна среда за защита на правата на гражданите и юридическите лица и за развитие на свободната стопанска инициатива.

Държавният глава ще обяви своето решение, след като бъде изяснено изпълнението на законовите изисквания и обстоятелствата в конкретния случай“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама