Стотици посрещнаха Джулай Морнинг

08:25, 01 юли 19 25 1976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е първият ден на юли. Рано тази сутрин в 5,28 ч. слънцето изгря над Камен бряг, където стотици хора посрещнаха първите лъчи с музиката със Звезди Керемедчиев и група "Ахат".

Програмата започна малко след полунощ на 1 юли. Скалистата местност „Огънчето” край Камен бряг събира от години ентусиазирани млади хора, които чакат да чуят песента на „Юрая Хийп” – „Джулай морнинт”, предаде "24 часа".

В Бургас Джулай морнинг беше посрещнат с 12-часов музикален маратон, съобщи БНР.  С едноименната песен, изпълнена от група "Сънрайс" и певицата Амалия, бургазлии и гостите на града посрещнаха Джулай морнинг. Слънцето изгря точно в 5 часа и 36 минути. 

Най-смелите се изкъпаха по изгрев. През цялата нощ община Бургас бе осигурила спасители и полицейски охрана.

Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.

Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Възниква като хипи празник във Варна през 1980 г., по-късно се празнуването премества в село Варвара, община Царево. Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама