Търсят доброволци да събират данни за замърсяването, шума и вредните лъчения във Варна

13:30, 06 юли 19 / Общество 25 458 Topnovini
1

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна набира доброволци на възраст между 15 и 29 години за "Лятна еколаборатория" 2019. Основният ангажимент на младите хора ще бъде през лятната ваканция, когато е предвидено мащабно събиране на данни по няколко параметъра на околната среда: наличие на прахови частици във въздуха, нива на шум, GSM и UV лъчения. В различни точки на Варна - ключови кръстовища, булеварди, градски градинки, ще бъдат разположени пунктове за събиране на информация.

Част от данните, като UV лъчения, ще бъдат публикувани в реално време на измерването, други ще бъдат обработвани, анализирани и след това оповестявани. За целта на доброволците ще бъде предоставена апаратура, с която да извършват измервания на терен в рамките на половин работен ден, а на следващия да обработват получените данни в офиса на сдружението.

Преди реалния мониторинг ще бъдат проведени 6 обучения, всяко от които ще бъде фокусирано върху една от темите на екологични проблеми на съвременната градска култура - качество на въздуха, водите, храните, нивата на шум, GSM- и UV лъчения. Предвиждат се посещения на структури и лаборатории за контрол. На специално организиран пленер ще се проведе изнесено обучение по наблюдение на биологичното разнообразие и качество на почвите. Пленерът ще се проведе в края на август в с. Езерец, където ОЦОСУР има своя база, предаде БНР.

Събраната и обобщена информация за качеството на средата, в която живеем, ще бъде публикувана текущо в интернет и социалните мрежи, както и оповестявана в медиите.

„Лятна еколаборатория“ е идея за ангажиране на млади хора, интересуващи се от екологичните проблеми, в процесите на активно наблюдение, събиране, анализиране и оповестяване на информация за качеството на околната среда.

Желаещите да се включат в проекта може да изпратят кратка информация за себе си и контакти за обратна връзка на ел. адрес: [email protected]

Проектът се реализира по програма „Младежки проекти 2019“ на Община Варна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.