Двама лекари получиха условна присъда за смърт на родилка и бебе

15:40, 11 яну 19 25 1720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Условни присъди от 3 години с 5- годишен изпитателен срок произнесе Окръжният съд в Габрово за двама акушергинеколози, обвинени за смърт на родилка и бебето й през 2013 г.

Ексначалникът на АГ отделението д-р Димитър Ангелов и дежурната лекарка, водила раждането, д-р Севдалина Колева са лишени от права за три години.

Двама лекари от Габровската болница са обвинени в причиняване на смърт на 30-годишната Десислава Манолова и бебето й Александър, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

На 26 септември 2013 г.в неонатологията в Габрово издъхна новороденият син на Десислава, Александър, след дълбока аспирация на околоплодни води и неизвършено секцио. Майката разви сепсис от смъртоносен стафилокок и бе преместена в тежко състояние в болницата в Плевен, където издъхна на 4 октомври.

Лекарите вече веднъж бяха признати за виновни, че нарушили разпоредби на Закона за здравето и други подзаконови актове, регламентиращи дейността им, с което причинили смъртта на бебето и майката. През 2016 г. Окръжният съд даде 5-годишна ефективна присъда на д-р Ангелов и 3 години условно за д-р Колева. Те бяха лишени от лекарски права за срок от 3 години. Подсъдимите обжалваха пред апелативния съд, който ги отмени и върна делото на прокуратурата. Така то се гледа за втори път в Габрово.

Присъдите не са окончателни и могат да се атакуват пред Апелативния съд, пише ''24 часа''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама