Изложба показва документи и вещи на Васил Априлов в Габрово

13:40, 15 яну 19 / Култура 25 1809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба, открита в Националния музей на образованието, показва за първи път оригинални документи, книги и вещи, свързани с живота и дейността на възрожденския просветител Васил Априлов (1789 - 1847). Изложбата под наслов "Ние живеем за нашите потомци" е първата инициатива сред редица прояви, свързани с 230-годишнината от рождението на създателя на първото в страната новобългарско училище, открито в Габрово на 2 януари 1835 година. Това съобщиха от музея.

Посетителите на изложбата, която ще остане отворена до края на февруари, могат да видят експонираните за първи път оригинали на документите Завет на Васил Априлов и Протокол от 1929 година, който представя пълен отчет на последния душеприказчик на Априлов - Иван Д. Рашеев - за състоянието на фонда, създаден въз основа на Априловото завещание.

Показани са Кондиката на Габровското училище - първата книга за дарения, подписана от Васил Априлов и Николай Палаузов; оригиналната училищна камбанка (1835), печатът на Габровското училище (1832), препис на училищния правилник от 1837 година, направен от Райчо Каролев през 1896 година. Експонирана е и най-старата книга от личната библиотека на Васил Априлов - "От най-добрия от всички поети на всички времена ОМИР, всички работи, които изобщо са запазени на гръцки" (1551) и томове от творчеството на Тукидит - "За Пелопонеската война" (1805 -1806).

Част от книгите са с приписки на Васил Априлов, което прави изданията изключително ценни. На заглавната страница на "Гръцко-руски-френски лексикон" (1811) се вижда личният му подпис. Почеркът на българския възрожденец стои и върху книгата му "Българските книжници, или на кое словенско племе собствено принадлежи кириловската азбука" (1841). Априлов е написал посвещение до граф Константин Аркадиевич Суворов (внук на легендарния руски пълководец Александър Суворов). По неизвестни причини книгата не достига до него и по-късно става част от Априловата библиотека. 

Интерес представлява очеркът на Светослав Миларов "Василий Евстатиевич Априлов, мощният подвижник на новото образование в България. Опис на живота и на деятелността му" (1888). Той е написан по молба на душеприказчиците на Априлов Николай Хр. Палаузов и Васил Рашеев по повод отбелязването на 100-годишнината от рождението на благодетеля на Габровското училище. Освен биографичната книга изпълнителите на Априловото завещание поръчват и голям маслен портрет, който е изпратен от Одеса в Габрово. Портретът е предоставен като експонат в изложбата от художествената галерия "Христо Цокев".
Сред оригиналните документи и материали в изложбата е първоначалният план на Габровската гимназия от 19-ти век. Направен от одески архитект по указания на Николай Хр. Палаузов, планът на сградата е донесен от Васил Рашеев през пролетта на 1851 година, когато тържествено се полага основният камък на гимназията.

Специално място е отредено на почитта към Априлов през годините. Показани са красиво оформени поздравителни адреси по повод 100-годишнината на Габровското училище, материали и снимки във връзка с конкурса, изработването и откриването на паметник на Априлов през 1935 година, лавров венец от същата година с надпис "Вечна слава на Василия Евст. Априлова". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама