Стартира Международният панаир на традиционните занаяти в Габрово

08:40, 06 сеп 19 / Култура 25 3225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В деня на Съединението стартира 17-ото издание на Международния панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово, съобщиха от общината.

Форумът е организиран от Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на откриването на панаира.

Международният панаир на занаятите се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание.

В тазгодишното издание ще вземат участие повече от 60 майстори от Унгария, Естония, Косово, Индия, Литва, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна, Република Южна Африка и България. Ще се включат представители от Мрежата на Творческите градове на ЮНЕСКО, които до този момент не са присъствали на събитието – Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай). За първи път в историята на Панаира своя продукция ще представят винарски изби и производители на различни деликатеси.

В град Трявна пък ще бъде открита скулптурна фигура на Пенчо Славейков пред родния дом на поета, сега музей "Славейковата къща".

Фигурата на поета е изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Адриан Новаков, който в момента работи по втора композиция, която през октомври ще бъде поставена в един от парковете на Милано. Бронзовата фигура на Пенчо Славейков, който прекарва последните си земни дни в италианското градче Брунате, ще бъде открита в рамките на честванията, посветени на дългогодишните дипломатически отношения между България и Италия.

Пенчо Славейков издъхва едва 46-годишен на 28 май 1912 г. в малкото градче Брунате, на около три километра от езерото Комо. В последния му път до него е Мара Белчева, по чиято инициатива неговите тленни останки са преместени в България през 1921 г. По-късно тя разказва, че последната дума на Пенчо Славейков е била „светлина“.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама