Руши се кулата на храма "Рождество Христово" на Шипка

13:11, 02 мар 20 / Култура 25 3636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

53-метровата кула на манастир "Рождество Христово" на Шипка се руши. Повече от година най-голямата камбана на Шипченския манастир остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падането на отломки. Част от фасада й е ограничена в името на безопасността на посетителите, предава БНР.

Преди десетина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, обясни Старозагорският митрополит Киприан. Архитект Петър Влахов заяви, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см. по цялата периферия на носещите колони на камбанарията. "Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция", обясни той.

Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура.

От Старозагорската митрополия продължават дарителската кампания, като нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лева.

Шипченският манастир „Рождество Христово“ е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък, България. Разположен е в северозападните покрайнини на града. Манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама