Държавата разследва къде са милионите, отпуснати за водната криза в Хасково

19:10, 05 фев 19 25 1455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Хасково на прицела на контролните органи. Държавата разследва къде са близо 2-та милиона лева, отпуснати преди година и десет месеца за спешно решаване на кризата с урана във питейната вода.

От април 2017 г. водата от чешмите в Хасково е забранена за пиене и готвене заради уран и алфа активност над нормата. От тогава градът е на водоноски.

За да реши проблема с хасковската вода, през май 2017-а правителството отпусна на кметството 2 милиона лева, с които по спешност трябваше се построят осем дублиращи кладенеца и два водопровода. Година и десет месеца по-късно са готови само четири кладенеца.

Един от водопроводите, който трябва да докара чиста вода до Хасково, все още е в строеж. Заради забавянето в кметството започна проверка, разпоредена от премиера.

„Появиха се много проблеми, свързани с водовземането. Там бих искал да спомена, че това се дължи на ВиК оператора, който дълги години е нямал разрешение от "Басейнова дирекция" за водовземане”, обясни пред bTV кметът на Община Хасково Добри Беливанов.

„Едното няма нищо общо с другото. И пет разрешителни да имах, при едни нови съоръжения, които се изграждат, се прави нов хидрогеоложки доклад. Включва се новото съоръжение и се издава ново разрешително за водовземане”, коментира от своя страна управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков.

На този фон вече година никой не проверява водата в града. Уранът в хасковската вода влезе и в полезрението на прокуратурата, но разследването не откри виновен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама